SAM apskundė teismui Konkurencijos tarybos sprendimą

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) apskundė teismui Konkurencijos tarybos išvadą, kad įstatymui prieštarauja ministro įsakymas dėl paslaugas siekiančių teikti privačių gydymo įstaigų vertinimo.

„Skundą Vilniaus apygardos administraciniam teismui Sveikatos apsaugos ministerija nusprendė paduoti siekdama, kad dėl netinkamo Konkurencijos tarybos nutarimo nebūtų pažeistos privačių asmens sveikatos priežiūros įstaigų teisės“, - nurodė ministerija.

Pasak SAM, visa apimtimi įgyvendinant Konkurencijos tarybos nutarimą „privačioms asmens sveikatos priežiūros įstaigoms būtų vienodai taikomi viešosioms valstybės ir savivaldybių asmens sveikatos priežiūros įstaigoms keliami veiklos reikalavimai, kurių privačios asmens sveikatos priežiūros įstaigos negalėtų įvykdyti“.

Konkurencijos tarybos spalio viduryje paskelbtos išvados dalyje, kurią ginčija SAM, pabrėžiama, kad privačių gydymo įstaigų prašomos leisti teikti naujo profilio stacionarinės paslaugos negali tenkinti nei Restruktūrizavimo programos kriterijų, nei Pacientų siuntimo tvarkos aprašo reikalavimų, kadangi nei privačioms gydymo įstaigoms, nei jų teikiamoms ar siekiamoms teikti stacionarinėms paslaugoms jie nėra taikomi.

Pasak Konkurencijos tarybos, privačias įstaigas dabar galiojančioje tvarkoje numatoma vertinti pagal minėtus kriterijus, todėl iš jų gali būti atimta galimybė gauti leidimą teikti paslaugas ir konkuruoti su analogiškas paslaugas teikiančiomis asmens sveikatos priežiūros įstaigomis.

„Tokia situacija vertintina kaip konkurencijos atitinkamų Stacionarinių paslaugų, apmokamų iš PSDF biudžeto, rinkoje ribojimas, be kita ko, ribojantis ir pacientų galimybes įgyvendinti teisę pasirinkti, kokių asmens sveikatos priežiūros įstaigų teikiamomis Stacionariomis paslaugomis, apmokamomis iš PSDF biudžeto lėšų, naudotis“, - nurodė Konkurencijos taryba.

Ministerija taip pat pranešė pavedusi Valstybinei ligonių kasai parengti kelių Konkurencijos tarybos sukritikuotų ministro patvirtintos tvarkos punktų pakeitimus. Numatoma taisyti nuostatas dėl to, kad leidimas teikti valstybės finansuojamas paslaugas gali būti neišduodamas, jeigu kitos tokias pat paslaugas jau teikiančios ligoninės sutinka padidinti jų apimtis.

„Sveikatos priežiūros įstaigų, kurios siekia gauti leidimą teikti iš PSDF biudžeto lėšų finansuojamas atitinkamas Stacionarines paslaugas, galimybės gauti tokį leidimą bei pradėti teikti šias paslaugas iš esmės yra priklausomos nuo jau šias paslaugas teikiančių asmens sveikatos priežiūros įstaigų suinteresuotumo pateikiant vienokį ar kitokį subjektyvų ir nebūtinai objektyviomis galimybėmis pagrįstų savo pajėgumų vertinimo“, - kritikavo Konkurencijos taryba.

Konkurencijos taryba tyrimą atliko gavusi Lietuvos privačių sveikatos priežiūros įstaigų asociacijos skundą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių