Sąjūdžiui - 20 metų

Su dainomis ir pakylėta nuotaika, tačiau su nerimu dėl Lietuvos ateities - taip po šventų mišių arkikatedroje ir po iškilmingo atminimo lentos atidengimo į Nacionalinį dramos teatrą rinkosi Lietuvos Sąjūdžio 11-ojo suvažiavimo nariai. Kalbą sakęs Sąjūdžio garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis kvietė keistis ir imtis darbo, kad „sąžinių tuštėjimo metas" baigtųsi, praneša lrt.lt.

Visuomeninė organizacija, prieš 20 metų - 1988-ųjų birželio 3-ąją - pradėjusi kovą už Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą, dabar vienija apie 3 tūkst. narių.

Susirinkusiuosius į suvažiavimą pasveikino kardinolas Audrys Juozas Bačkis. Tarp garbės svečių - ir generolas Jonas Kronkaitis, Sąjūdžio veteranas Bronius Genzelis, Tėvynės sąjungos pirmininkas Andrius Kubilius, keli Seimo nariai.

Suvažiavimas baigsis M. Katiliškio spektakliu „Paskendusi vasara".

Lietuvos Sąjūdžio įsikūrimo data laikoma 1988-ųjų birželio 3 d., kuomet Vilniaus mokslų akademijos salėje susirinkę 500 mokslininkų, intelektualų ir visuomenės veikėjų išrinko 35 žmonių iniciatyvinę grupę.

Steigiamasis Sąjūdžio suvažiavimas įvyko tų pačių metų spalio pabaigoje.

Iš pradžių Sąjūdis deklaravo kultūrinio atgimimo, demokratizavimo ir ekonominio savarankiškumo siekius.

Vėliau užėmė savarankišką politinę poziciją ir 1989-ųjų vasario 16-ąją viešai deklaravo, kad judėjimo pagrindinis siekis yra nepriklausomos Lietuvos atkūrimas.

Būtent Sąjūdžio deputatų balsai Aukščiausioje Taryboje nulėmė Nepriklausomos valstybės atkūrimo akto priėmimą 1990-ųjų kovo 11-ąją.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių