Iš Rytų Europos daugiausia linkę emigruoti lietuviai ir rumunai

Lietuviai su rumunais pirmauja tarp šešių Rytų Europos šalių gyventojų pagal pasiryžimą emigruoti. Tuo atveju, jei užsienyje darbo ir gyvenimo sąlygos būtų puikios, šalį neapibrėžtam laikotarpiui paliktų 73,2 proc. rumunų ir 70 proc. lietuvių. Tokiam poelgiui taip pat pasiryžę 65,6 proc. vengrų, 64,3 proc. slovakų, 61,9 proc. lenkų ir 51,4 proc. čekų, rodo personalo atrankos kompanijos „Grafton Recruitment“ atlikta apklausa.

„Su didele emigracija susiduria visos Rytų Europos šalys. Tai – ilgalaikė tendencija, neabejotinai priversianti verslą keisti darbuotojų paieškos principus, modifikuoti siūlomus gerovės ir motyvacijos paketus taip, kad jie padėtų išlaikyti vietos bei pritraukti trūkstamų užsienio specialistų“, – sako apklausą atlikusios personalo atrankos kompanijos „Grafton Recruitment“ vadovė Diana Mečanecaitė.

Tyrimo duomenimis, sprendžiant dėl naujo darbo 36,7 proc. respondentų Lietuvoje svarbiausias atlyginimas, 34,2 proc. – pareigos ir atsakomybė, 16,2 proc. – galimybė tobulėti. Šiuo požiūriu Lietuvos darbo rinka panaši į Rumunijos ir Vengrijos, kuriose taip pat maždaug trečdaliui (atitinkamai 34,8 proc. ir 33,9 proc.) respondentų svarbiausias atlyginimas, o likusiems dviems trečdaliams – kitos darbdavio siūlomos sąlygos ir privilegijos: atsakomybė ir pareigos, galimybė tobulėti, darbo saugumas, kolektyvas. Kitokia situacija Lenkijoje, Slovakijoje ir Čekijoje, kur sprendžiant dėl naujo darbo maždaug pusei (atitinkamai 58,9 proc., 51,4 proc. ir 49,1 proc.) respondentų svarbiausias atlyginimas.

Paklausus apie aplinkybes, skatinančias gyventojus neišvykti iš šalies, visų šešių šalių gyventojų atsakymuose dominavo šeima. Antrą vietą daugeliu atveju užėmė gera ekonominė gimtos šalies situacija.  Pagal šią poziciją Lietuva užėmė pirmą vietą – gerą šalies ekonominę situaciją kaip stipriausią motyvą neišvykti įvardijo 35,9 proc. respondentų. Lenkijoje taip atsakiusiųjų – 33,7 proc., Slovakijoje – 24,3 proc., Rumunijoje – 16,5 proc. Šiuo požiūriu išsiskyrė Čekija ir Vengrija – gera ekonominė situacija atsisakyti emigracijos paskatintų tik atitinkamai 8,9 ir 7,6 proc. gyventojų. Nuo išvykimo iš šalies 26,4 proc. čekų sulaikytų kalbos barjeras, 15,1 proc. vengrų  – kitos priežastys, tokios kaip amžius, perspektyvų užsienyje nebuvimas, klimato sąlygos.

„Grafton Recruitment“ vasaros pabaigoje atliktoje apklausoje iš viso dalyvavo 5500 Čekijos, Lenkijos, Lietuvos, Rumunijos, Slovakijos ir Vengrijos gyventojų.


Šiame straipsnyje: emigracijaemigrantai

NAUJAUSI KOMENTARAI

jankis

jankis portretas
o ko norėt iš tos lietuvos,jei jau ir bezdalus žada apmokestint

vidma

vidma  portretas
ir na*** istojom i ES nejaugi tik tam kad galetume isvaziot is salies . Geriau butu su rusais , o kas noretu galetu uz babkes maut i vakarus vistiek .

1-am ir 2-am

1-am ir 2-am portretas
Nu neišdeks jums buduliai su ruskiais būti, nu neišdeks, nevarkit bereikalo ir baikit juokinti su savo sapalionėmis.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių