R.Vilkatis: filmui apie Žalgirio mūšį kol kas pinigų nėra

Lietuva neturi lėšų sukurti meninį filmą apie Žalgirio mūšį, kurio 600-osios metinės bus minimos kitąmet, teigia kultūros ministras Remigijus Vilkaitis.

"Dėl meninio filmo ne viskas prarasta, tačiau nieko naujo neatrasta, išskyrus tai, kad lėšų dabar nebėra", - BNS sakė kultūros ministras.

Pasak R.Vilkaičio, su Baltarusijos atstovais dėl galimybės kurti bendrą filmą jokių susitarimų dar nėra pasirašyta, jie šiuo metu nagrinėja išverstą scenarijų.

"Niekas nepasirašyta. Dabar Baltarusijos pusė turi mūsų pasiūlymus, mūsų išverstą scenarijų, ir kol kas žinių neturime", - sakė ministras.

Pasak R.Vilkaičio, rengiamasi kurti televizijos trumpų dokumentinių filmų serialą apie Žalgirio mūšį.

Ministro teigimu, Žalgirio metų minėjimui apskritai yra numatyta skirti tik 1,5 mln. litų, todėl ne tik apie filmą, bet ir didelius renginius kalbėti sunku.

"Renginių bus, tačiau ne tokių galingų, konkretesnių", - kalbėjo R.Vilkaitis.

Spalio pabaigoje Baltarusijos naujienų agentūra BELTA paskelbė, esą Baltarusijoje sudaryta darbo grupė dėl filmo scenarijaus, be to, savo išvadas ketina pateikti Baltarusijos istorijos instituto mokslininkai.

"Šiandien dar anksti kalbėti apie šio projekto realizavimo terminus, nes būtina išnagrinėti scenarijų, ką reikia pataisyti, kad jame būtų atspindėti ir mūsų interesai, mūsų istorijos suvokimas, Baltarusijos istorijos raida", - tada sakė Baltarusijos kultūros ministras Pavelas Latuško.

R.Vilkaitis anksčiau yra sakęs, kad filmo sukurti 2010-aisiais, kai bus švenčiamos 600-osios Žalgirio mūšio metinės, nepavyks.

Anksčiau Lietuva ketino pati kurti filmą "Žalgiris - geležies diena", planuota, kad jo biudžetas sieks 12 mln. litų.

Pernai spalio pradžioje Seimas 2010-uosius paskelbė Žalgirio mūšio metais.

Vienas svarbiausių Lietuvai mūšių, vykęs 1410 m. liepos 15 d. tarp jungtinių Lietuvos ir Lenkijos pajėgų ir Kryžiuočių ordino, baigėsi pastarojo sutriuškinimu, po kurio Kryžiuočių ordinas nebeatsigavo. Pergalė nutraukė porą šimtų metų trukusius lietuvių žemių grobstymus.

2010-aisiais Lietuva minės Žalgirio mūšio 600-ąsias metines.


Šiame straipsnyje: žalgirio mūšis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių