Rusijos grasinimai – nepriimtini

Rusijos grasinimai apginkluoti Baltijos jūros karinį laivyną branduoliniais ginklais ir nukreipti juos į Lenkiją bei Čekiją, atsakant į šių šalių sutikimą prisidėti prie JAV priešraketinės gynybos sistemos, yra visiškai nepriimtini, teigia Lietuvos Užsienio reikalų ministerija.

„Tai galima vertinti kaip šiurkštų Rusijos spaudimą suverenioms kaimyninėms valstybėms, kurias ji vis dar norėtų laikyti savo įtakos zonoje. Toks jau ne pirmą kartą nuskambantis pareiškimas atspindi pastarųjų metų Maskvos politiką, kurios kulminaciją dabar matome Gruzijoje. Lietuva labai rimtai vertina tokius pareiškimus, kurie neturi likti be atsako", - rašoma ministerijos išplatintame pareiškime.

Pasak aukšto rango rusų kariškio, kurį cituoja britų laikraštis „The Sunday Times", Rusija pirmą kartą po šaltojo karo svarsto galimybę savo Baltijos laivyne dislokuoti ginklus su branduolinėmis kovinėmis galvutėmis. Branduoliniais ginklais gali būti aprūpinti Kaliningrado srityje dislokuoti povandeniniai laivai, kreiseriai ir bombonešiai.

Maskva įspėjo Lenkiją, kad jeigu ši leis amerikiečiams savo teritorijoje dislokuoti priešraketinės gynybos skydo elementus, lenkams gali iškilti branduolinio puolimo pavojus.

Rusija taip pat užsiminė, kad gali iš savo bazių Kaliningrado srityje ir Baltarusijoje nutaikyti branduolines raketas į Vakarų Europą ir žadėjo svarstyti galimybes vėl nusiųsti savo kariškių į Kubą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių