Rusijos ambasada: Lietuva draudžia tvarkyti paminklus sovietų kariams

Rusijos ambasada Vilniuje pareiškė, kad Lietuva kliudo tvarkyti ir prižiūrėti sovietų karių memorialus. Esą pagalius į ratus kiša paveldosaugininkai.

Rusijos naujienų agentūra „Regnum“ skelbia, esą Rusijos ambasada skelbė konkursus paminklų sovietų kariams restauravimui ir priežiūrai, išrinkti darbų vykdytojai, tačiau Kultūros paveldo departamentas (KPD) esą kliudo pradėti darbus. „Negalime nei pastatyti naujos tvoros, nei nutiesti naują takelį, nieko“, - naujienų agentūra cituoja apie pusmetį Vilniuje dirbantį ambasados specialistą Aleksandrą Antoškiną.

Pasak jo, nors visi konkursai baigti, o darbai galėtų prasidėti nors ir šią akimirką, KPD neišduoda tam reikalingų leidimų. Esą ambasadoje guli KPD raštai, kuriais draudžiama atlikti dar pernai turėjusius prasidėti darbus. „Viskas, ką galime padaryti, tai paimti kibirą vandens ir nuplauti paminklą. Šluoti irgi niekas nedraudžia“, - ironizavo A.Antoškinas.

Problemą pripažįsta ir KPD. Anot KPD direktoriaus pavaduotojo Algimanto Degučio, ambasados užsakyti darbai negali būti vykdomi ne dėl departamento kaltės. Esą Lietuva ir Rusija neturi dvišalės karinių ir kitų paminklų priežiūros sutarties, o ir pati Rusijos ambasada, ieškodama paminklams prižiūrėtojų, pažeidžia Lietuvos įstatymus.

„Visų pirma, ambasada apskritai neturi teisės rengti kokius nors konkursus (paminklų priežiūrai ir tvarkymui – red. past.). Tai daryti gali arba tų objektų savininkai, arba jų valdytojai. Tai savivaldybių jurisdikcija“, - kalbėjo A.Degutis.

„Regnum“ pateikia ištisą sąrašą objektų, kurie jau būtų restauruojami, jeigu KPD to nedraustų. Tai sovietų  karių kapinės Tauragėje, Mažeikiuose, Seredžiuje, Jurbarke, Pagėgiuose ir Telšiuose.

Anot naujienų agentūros, anksčiau sovietiniai paminklai buvo prižiūrimi iš Rusijos skirtų lėšų, po ambasados rengtų konkursų, tačiau KPD tam priešintis pradėjo tik pastaruoju metu.


Šiame straipsnyje: Rusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių