Rusija kritikuoja Lietuvą dėl derybų derinant sienos kirtimo tvarkos

Rusijos užsienio reikalų ministerija trečiadienį „neracionalia“ pavadino Lietuvos poziciją derybose tariantis dėl paprastesnio sienos kirtimo.

„Kol kas neskubiname pokalbių, tikėdamiesi, kad gyvenimas pats įrodys mūsų partneriams, jog ši nepalenkiama, iracionali pozicija pirmiausia prieštarauja pačios Lietuvos interesams, taip pat ir iš grynai ekonominės perspektyvos, daugybei Lietuvos žmonių patiriant ekonominius sunkumus“, - Valstybės Dūmoje sakė užsienio reikalų viceministras Andrejus Denisovas. Jį cituoja „Interfax“ naujienų agentūra.

Rusija jau ne kartą teigė, kad jos netenkina Lietuvos valdžios atstovų pozicija įgyvendinus supaprastinto judėjimo per sieną režimą Karaliaučiaus srities gyventojams leisti įvažiuoti į Lietuvos teritoriją be vizų ne daugiau kaip 50 kilometrų.

Rusų diplomatai siekia, kad Lietuva atvertų didesnę teritoriją.

Pagal Europos Sąjungos (ES) teisę, vietinio eismo tvarka gali būti taikoma 30-50 kilometrų pločio pasienio ruože. Tačiau Lenkijai ir Rusijai susitarus dėl supaprastinto sienos kirtimo, ES reglamente sutiko numatyti, kad pasienio teritorija būtų laikoma visa Karaliaučiaus sritis ir šiek tiek platesnis nei 50 kilometrų Lenkijos pasienio ruožas.

Lietuvos diplomatų teigimu, leidusi rusams be vizų važiuoti giliau į Lietuvą, gali būti kvestionuojama Lietuvos narystė Šengeno zonoje. Lietuvoje taip pat diskutuota, ar supaprastintus sienos kirtimą su Baltarusija ir Rusija gali išaugti kontrabandos mastai, o gyventojų judėjimas gali tapti nepakankamai kontroliuojamas.

Lenkijos pavyzdį trečiadienį akcentavo ir A.Denisovas.

„Su Lietuva pokalbiai tęsiasi, bet priešingai nei Lenkija, kuri nukrypo nuo ES reglamentų ir gavo Briuselio leidimą nukrypti nuo jų Lenkijos naudai, Lietuva tokių žingsnių nežengia“, - kalbėjo Rusijos diplomatas.

Pagal supaprastinto judėjimo per sieną taisykles, norint kirsti valstybės sieną nereikia vizų, tačiau būtini ilgalaikiai leidimai.

Lietuva dėl supaprastinto judėjimo pasienio ruože jau yra susitarusi su Baltarusija, tačiau praktinis įgyvendinimas iki šiol stringa. 2009 metais pirminis susitarimo tekstas buvo suderėtas ir su Rusija, tačiau Rusija po to pasitraukė iš derybų, prieštaraudama 30-50 kilometrų taisyklei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių