Rusiją įsiutino sovietinių simbolių draudimas Lietuvoje (papildyta)

Vakar dienos Lietuvos Seimo sprendimas mūsų šalyje uždrausti Sovietų Sąjungos simbolius sukėlė didžiulę reakciją Rusijoje, kuri yra SSRS teisių perėmėja. Rusijos politikai ir ekspertai lietuvių sprendimą vadina šiurkščia klaida, kuri tik pablogins dviejų šalių santykius.

„Tai blogiau už nusikaltimą"

Valstybės Dūmos narys, „Vieningos Rusijos" frakcijos narys ir Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Konstantinas Kosačiovas Lietuvos sprendimą vadina didele klaida.

„Lietuva atsisakė 50 metų savo paties istorijos, oficialiai uždraudusi sovietinę simboliką ir ją prilyginusi nacistinei. Išeina, kad Lietuvai fašistiniai simboliai ir Pergalės vėliava prieš fašizmą - vienas ir tas pats.

Tai dar viena Lietuvos politikų klaida, ir šį kartą ji blogiau nei nusikaltimas. Tai, kad Lietuva išliko kaip tauta ir dabar susigrąžino nepriklausomybę, yra tiesioginis Sovietų Sąjungos, su visa jos simbolika, pergalės rezultatas. Tai, kas atsitiko paskui, iš tiesų nusipelno įvertinimo, tačiau negalima neigti, kad tai dvi skirtingos temos. Ir prilyginti Sovietų Sąjungą hitlerinei Vokietijai yra neleistina", - teigė K.Kosačiovas.

Koks himnas grotų Rusijos prezidento garbei?

„Šį kartą jie nuėjo per toli", - pareiškė buvęs Rusijos Dūmos deputatas, pareiškimais prieš Baltijos šalis pagarsėjęs Viktoras Alksnis.

„Jie uždraudė SSRS himną. Priminsiu, kad šio himno muzika yra ir Rusijos himno muzika. O jeigu į Lietuvą atvažiuos Rusijos prezidentas? Trečdalį teritorijos Lietuva gavo iš SSRS pagal Molotovo - Ribentropo paktą. Gal Rusija turėtų atšaukti 1939 metų susitarimą, kuriuo Lietuvai grąžintas Vilniaus kraštas? Manau, kad tai mūsų buvusius kolegas iš Seimo sugrąžintų ant žemės", - rėžė V.Alksnis.

G.Kirkilo negalima rodyti viešai"

Politikos ekspertas Sergejus Artemenko sako, kad Lietuva uždraudė viešai rodyti dabartinį premjerą Gediminą Kirkilą.

„Įstatyme rašoma, kad uždraudžiama demonstruoti nacionalsocialistinės Vokietijos ir SSRS Komunistų partijos vadovus. Tokiu būdu oficialiose publikacijose uždrausta vaizduoti dabartinius politikus, tarp kurių yra dabartinis premjeras Gediminas Kirkilas, kuris Sovietų Sąjungos laikais buvo Lietuvos komunistų partijos propagandos ir agitacijos instruktorius", - aiškino jis.  

Jo manymu, reikia televizijoje ir laikraščiuose atsisakyti rodyti G.Kirkilą, nes tai gali būti suprasta „kaip komunistinio okupacinio režimo propaganda".  

Ekspertas spėja, kad ir M.Gorbačiovo bei Boriso Jelcino atvaizdai Lietuvoje bus uždrausti.

Jo manymu, Lietuva greičiausiai turės uždrausti ir Baltarusijos, Kinijos, Vietnamo, Korėjos, JAV vėliavas, nes jose yra žvaigždžių, taip pat Austrijos herbą, kuriame yra kūjis ir pjautuvas.

Anot Sergejus Artemenko, Lietuva tokiais sprendimais susigadins santykius su kaimynais.

Vakar Rusijos užsienio reikalų ministerija nebuvo išplatinusi jokio oficialaus komentaro dėl Lietuvos Seimo sprendimo.

Komunistai rengiasi piketuoti

Rusijos federacijos komunistų partijos (RFKP) deputatas, Valstybės Dūmos pirmininko pavaduotojas Ivanas Melnikovas teigė nemanąs, kad Lietuvos įstatymų leidėjai yra nekompetentingi, pranešė Regnum.ru.

„Nemanau, kad jie neįvertino tokių jautrių niuansų. Todėl tai galima traktuoti kaip akivaizdžiai nedraugišką žingsnį tų šalių, kurios ir dabar naudoja sovietinę simboliką, atžvilgiu", - sakė jis.  

Komunistai ketina rytoj prie Lietuvos ambasados Rusijoje piketuoti dėl minėto Lietuvos Seimo priimto sprendimo uždrausti nacistinę ir sovietų simboliką.

Rusiją piktina ir diskusijos apie tai, kad JAV priešraketinis skydas planuojamas ir Lietuvoje.  

„Reuters“ nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių