R.Šukys: PSDF biudžetas kitąmet mažės dar 4 proc. iki 4 mlrd. litų

Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetas kitais metais sieks 3,986 mlrd. litų - 155 mln. litų (3,7 proc.) mažiau nei pirminiame biudžeto projekte. Tai reiškia, kad mažės sveikatos apsaugos finansavimas, nors sveikatos apsaugos ministras tikina, kad nei gydymo įstaigos, nei gyventojai dėl to nenukentės.

Jei toks fondo biudžetas bus patvirtintas Seime, jis bus 4,4 proc. mažesnis nei šiemet. Anksčiau planuota, kad PSDF išlaidos ir pajamos 2012-aisiais sieks 4,141 mlrd. litų - 27 mln. litų mažiau negu 2011 metais (4,168 mlrd. litų).

„Privalomojo sveikatos draudimo fondas mažėja beveik 5 procentais, nes biudžeto asignavimai sumažinti 4 procentais, be to, yra sumažinta ir “Sodros" pajamų prognozė, vien dėl to mes netenkame daugiau kaip 116 mln. litų. Bendroje sumoje Privalomojo sveikatos draudimo fondas netenka 154 mln. litų, palyginti su šiais metais (...).

Mažėjimas yra ženklus", - po Vyriausybės posėdžio antradienį žurnalistams sakė sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys.

Pasak jo, PSDF yra sukaupęs didelį rezervą, kuris šiuo metu siekia daugiau kaip 400 mln. litų, o metų pabaigoje ši suma bus dar didesnė.

„Akivaizdu, kad norint tą sumažinimą įgyvendinti, neišnaudojant kitais metais viso Privalomojo sveikatos draudimo fondo rezervo, kas būtų neatsakinga ir tikrai neleistina, bus būtina metų pabaigoje svarstyti apmokėjimo už paslaugas balą, kuris buvo atstatytas iki 0,92 cento stacionaro paslaugoms ir iki 0,97 cento - pirminei sveikatos priežiūrai. Manau, kad bus poreikis Privalomojo sveikatos draudimo fondo tarybai siūlyti svarstyti balo sumažinimą bent 3 centais iki 0,89 cento, kad nebūtų išnaudotas visas rezervas“, - kalbėjo R.Šukys.

Anot jo, jeigu bus nuspręsta sumažinti gydymo paslaugų balo vertę, įstaigos gaus mažiau lėšų, tačiau, pasak ministro, dėl to nei jos, nei gyventojai nenukentės.
„Manau, kad būtų logiška vėl tą balą sumažinti, o metų (2012 metų - BNS) viduryje, žiūrint, kokia ta reali situacija bus, vėlgi spręsti - galbūt bus galimybė kompensuoti. Aš manau, kad gydymo įstaigos iš esmės nenukentės, žmonės - taip pat. Paslaugų kiekis liks toks pat, tačiau gydymo įstaigos turės įvertinti, kaip racionaliai panaudoti gautas lėšas ir kur yra tie taupymo rezervai įstaigose - ar tai būtų atlyginimų mažinimas personalui, ar tai būtų taupymas kitoms išlaidoms“, - kalbėjo ministras.

PSDF pagrindines pajamas sudaro valstybės biudžeto asignavimai ir „Sodros“ bei Valstybinės mokesčių inspekcijos administruojamos įmokos, fondo lėšomis finansuojama visa Lietuvos sveikatos sistema ir gyventojams teikiamos sveikatos paslaugos.


Šiame straipsnyje: Sveikatos apsaugaPSDF

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių