R.Šimašius projektus dėl partnerystės žada „labai greitai“

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius žada "labai greitai" pateikti teisės aktų projektus dėl partnerystės.
Tai jis pranešė interneto tinklaraštyje, kur pateikė komentarą dėl Konstitucinio Teismo nutarimo Šeimos koncepcijos klausimu.

„Tai, ką Konstitucinis Teismas pasakė apie šeimą, jau plačiai narstoma. Vieniems tai absurdiškas, naują (ne geresnę) visuomenę kuriantis ir moralei prieštaraujantis dalykas. Kitiems - pagaliau ištartas sveiko proto balsas, raginantis įteisinti vos ne viską, kas dar nėra įteisinta šeimos srityje. Kadangi mano pozicija šiuo klausimu yra kažkur per vidurį (o tai skaitytojams paprastai nebūna labai įdomu), tai savo samprotavimus apie šeimą paliksiu kitam kartui, kai pateiksiu atitinkamus projektus dėl partnerystės (tai bus labai greitai)“, - ketvirtadienį rašė R.Šimašius.

Ministras pernai gruodį kalbėjo, kad Lietuvoje turi būti diskutuojama dėl partnerystės, taip pat ir vienos lyties asmenų partnerystės įteisinimo galimybės, bet sprendimų visuomenei, anot jo, negalima primesti.

„Akivaizdu, kad diskutuoti tuo klausimu reikia, juo labiau, kad tai yra faktas - vienos lyties asmenų partnerystė ir gyvenimas kartu kai kuriais atvejais Lietuvoje. Klausimas, kaip tą faktą traktuoti teisiniu požiūriu. Diskusija dėl to tikrai turi vykti“, - gruodžio mėnesį spaudos konferencijoje sakė R.Šimašius.

Liberalų sąjūdžio į Vyriausybę deleguotas ministras prieš 10 mėnesių tvirtino, kad jo Teisingumo ministerija "yra pasiruošusi teikti projektus ir alternatyvas šiai diskusijai".
„Nereikėtų tokių plačiai diskutuojamų klausimų primesti visuomenėje kaip labai ryškių valios sprendimų. Turi būti visuomenės sutarimas. Manau, kad turėsime ilgą kompromisų paiešką“, - tada sakė ministras.

Lietuvoje partnerystės institutas realiai neveikia ir skirtingų lyčių asmenims - nors tai numatyta Civiliniame kodekse, bet trūksta papildomų teisės aktų.
Iki šiol buvo svarstyti du skirtingi variantai - pirmuoju atveju partnerystę reikėtų atskirai registruoti, o antruoju ji būtų pripažįstama pagal objektyvias aplinkybes. Ministras yra sakęs, kad asmeniškai pritaria pastarajam variantui.

Civilinės teisės ekspertas Valentinas Mikelėnas praėjusią savaitę pareiškė, kad Konstitucinio Teismo išaiškinimas, jog parlamento pateiktas šeimos apibrėžimas prieštarauja Konstitucijai, galėtų paskatinti parlamentą imtis niekaip neišsprendžiamo partnerystės klausimo.

"Viena iš teigiamų pasekmių galbūt bus akstinas Seimui grįžti prie partnerystės klausimo, nes nuo 2001 metų liepos 1 dienos iki šiol viena Civilinio kodekso dalis nėra įsigaliojusi, turiu omenyje partnerystės institutą, ir Seimas niekaip nesugeba išspręsti šito klausimo", - BNS sakė teisės profesorius.
Konstitucinis Teismas daug diskusijų sukėlusiame nutarime paskelbė, kad šeima gali būti kuriama ne tik santuokos pagrindu.


Šiame straipsnyje: šeimašeimos įstatymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Visgi

Visgi portretas
Be santuokos ne šeima,o tik partnerystė arba siauriau - sangulavimas,skudurų susimetimas be atsakomybės.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių