R.Šalaševičiūtė: vaikų grobimas tampa masiniu reiškiniu

I.Rinau šeimos istoriją primenančios šeimos dramos tampa masiniu reiškiniu. Taip tvirtina Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė.

Jos teigimu, situacijų, kai vienas iš tėvų griebiasi vaiko išvežimo į kitą šalį be antrojo sutuoktinio žinios, paskutiniu metu pasitaiko itin dažnai.

„Tai jau masiškas reiškinys. Pamirštama, kad abu tėvai turi lygias teises į vaiko auklėjimą, priežiūrą ir galimybę dalyvauti vaiko gyvenime. Turėjome ne vieną panašų skundą dėl tokiu būdu išgabento mažamečio“, – tvirtino kontrolierė.

R.Šalaševičiūtė nedrįso vienareikšmiškai komentuoti šios istorijos dalyvių poelgių tačiau priminė, kad Airija yra prisijungusi prie Hagos konvencijos.

„Taip, vaiko išvežimas be motinos sutikimo gali būti traktuojamas kaip vaiko pagrobimas. Pateikti faktai labai prieštaringi. Jei tėvas skubėjo išgabenti dukrelę dėl jos pačios gerovės ir sveikatos būklės, tuomet šie faktai gali būti reikšmingi teismui, kuris turėtų spręsti su kuriuo iš tėvų mažametė turėtų gyventi“, – kalbėjo kontrolierė.

Tačiau Vaiko teisių apsaugos kontrolierė pastebėjo, kad jei mergaitė būtų buvusi neprižiūrėta ir išsekusi, tokį faktą galėjo pastebėti Airijos tarnybos.

„Jei mergaitė lankė darželį, jos būklė galėjo išaiškėti. Airijoje vaiko nepriežiūros klausimas sprendžiamas daug griežčiau. Jei kaimynai būtų iškvietę policiją, jei kaip teigia mama, tėvelis buvo linkęs smurtauti, jų vaikelis tuoj pat būtų patekęs į socialinių tarnybų akiratį. Tad kai kurie teiginiai gali kelti abejonių“, – svarstė R.Šalaševičiūtė.

Tačiau kontrolierė pripažino, kad jaunos motinos, kaip taisyklė, savo vaikus auklėja taip, kaip buvo auklėtos pačios.

„Reikia pripažinti, kad jei mamytei galėjo trūkti socialinių įgūdžių, mergaitei galėjo trūkti deramos priežiūros. O prie viso šito galėjo prisidėti nuovargis ir įtemtas darbo grafikas. Tačiau juk už vaiko nepriežiūrą abu tėvai atsako vienodai, tad reikėtų paklausti kur gi pats tėvas buvo, jei mergaitė iš tiesų buvo tokia išsekusi. Kokius argumentus bepateiktų abi pusės, visų jų patikimumą aiškinsis teismas“, – pastebėjo R.Šalaševičiūtė.

Portalas primena, kitą savaitę vienai lietuvaitei teks teisme grumtis dėl savo mažylės, kurią slapčia tėvas iš Airijos išsivežė į Lietuvą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių