R.Paksas siūlo „internetinę demokratiją“

Opozicinės Tvarkos ir teisingumo partijos lyderis Rolandas Paksas mano, kad Lietuva galėtų tapti „internetinės tiesioginės demokratijos“ pradininke pasaulyje. 

Sekmadienį Vilniuje vykstančiame TT devintajame kongrese kalbėjęs europarlamentaras R.Paksas teigė, kad po to, kai Lietuva 2004 metais užbaigė euroatlanetinę integraciją į Europos Sąjungą ir NATO, „visuomenėje nebeliko naujų idėjų“. 

„Todėl nekalbėsiu apie vidinius partinius reikalus, bet pasistengsiu suformuluoti idėją, kuri suvienytų tautą ir vestų ją į ateitį. Reikalingi nestandartiniai, drąsūs ir laiko iššūkius atitinkantys sprendimai“, - sakė jis. 

R.Paksas valdančiąsias partijas ir vadinamuosius „valstybininkus“ kaltino „demokratijos nusavinimu, vyksčiu tebeesant pakankamai silpnai visuomenei“. 

„Bet negali būti stipri ta šalis, kuri remiasi tik butaforinėmis institucijomis. Todėl reikalingas tiesioginis piliečių dalyvavimas priimant sprendimus“, - senovės Atėnų tiesioginę demokratiją prisiminė TT pirmininkas. 

Pasak jo, „dominuojanti politinė sistema anksčiau ar vėliau turės keistis, tuo labiau, kad pasaulinė krizė sugriovė ligšiolinį politinės sistemos satelitą – save reguliuojančią liberalią ekonomiką“. 

R.Paksas pasiūlė esminių sprendimų priėmimą Lietuvoje perkelti į virtualią erdvę: „Atstovaujamosios, parlamentinės demokratijos principas jau atgyveno savo amžių, nebeatitinka šiuolaikinių iššūkių. Todėl galėtų būti pereita prie tiesioginės demokratijos. Tuo labiau, šiuolaikinės technologijos tą leidžia. Demokratija, sprendimų priėmimas galėtų vykti ne aikštėse ir gatvėse, o virtualioje erdvėje – sutartu laiku piliečiai prisėstų prie kompiuterių ir išsakytų savo valią“. 

TT vadovas pasiūlė, kad pirmasis žingsnis, įgyvendinant tokią idėją, galėtų tapti parlamento, prezidento, savivaldos rinkimų perkėlimas į internetinę erdvę.  

„Kai kas sakys, kad tai utopinės idėjos, kai kas sakys, kad tauta tam dar nepasirengusi. Bet tai, kas vakar atrodė neįmanoma, šiandien jau yra kasdienybė“, - sakė jis. 

„Esu tikras, kad ši idėja atitinka šiuolaikinio žmogaus lygmenį. Klausimas tik toks – kuri šalis įeis į istoriją, kuri šalis bus pirma. Būtent Lietuva galėtų tapti moderniojo valdymo pradininke ir propaguotoja pasaulyje. Jeigu pavyktų, apie mus prabiltų visi ir netrukus atsirastų pasekėjų“, - pakiliai kalbėjo R.Paksas.


Šiame straipsnyje: Rolandas Paksas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių