R.Paksas laukia Strasbūro teismo išvados

Per apkaltą nuo prezidento pareigų nušalintas Rolandas Paksas tikisi, kad per kelis mėnesius Strasbūro teismas paskelbs, ar Lietuva nepažeidžia jo teisių.

Trečiadienį Europos Žmogaus teisių teismo (EŽTT) Didžioji teisėjų kolegija ėmėsi svarstyti bylą dėl R.Pakso skundo prieš Lietuvą, kuri, pasak šio politiko, apriboja jo teises būti išrinktam į aukščiausius postus valstybėje.

Bylos svarstymas viešame posėdyje truko nepilnas dvi valandas. EŽTT Didžioji kolegija išklausė Lietuvos Vyriausybės atstovės šiame teisme Elvyros Baltutytės bei R.Paksą atstovaujančio teisės daktaro iš Austrijos pasisakymus.

Abi pusės paaiškino savo pozicijas šioje byloje. R.Pakso atstovas tvirtino, kad po to, kai šešerius metus Seimas, vadovaudamasis Konstitucinio Teismo išvada, nušalino R.Paksą nuo prezidento pareigų apkaltos proceso tvarka, Lietuva uždraudė jam siekti tokių renkamų pareigų, kurios pradedamos eiti davus Konstitucijoje numatytą priesaiką. Tokiu sprendimu esą ribojamos jo kaip piliečio teisės būti demokratiškai išrinktam į svarbias pareigas. Tuo, anot nušalintojo prezidento atstovo, apribojamos R.Pakso pilietinės ir politinės teisės, garantuotos Europos žmogaus teisių konvencijos.

E.Baltutytė paaiškino, kad Lietuvai teisėtai ir teisingai nustatė R.Paksui konstitucinius apribojimus siekti tų pareigų, kurias pradedant eiti reikia prisiekti valstybei. Taip, pasak Vyriausybės, padaryta dėl KT pateikto galiojančios Lietuvos Konstitucijos išaiškinimo, jog asmuo, sulaužęs valstybei duotą priesaiką ir dėl to pašalintas iš pareigų, niekada nebegali tapti pareigūnu, turinčiu prisiekti.

EŽTT Didžiosios kolegijos posėdyje abiejų pusių atstovai taip pat atsakė į kelis teisėjų klausimus, buvo surengti teisiniai ginčai.

Tuo viešas posėdis buvo baigtas. EŽTT Didžioji kolegija paskelbė pasišalinanti rašyti išvados byloje R.Paksas prieš Lietuvą.

R.Paksas tvirtino, kad paprastai teismo išvada yra paskelbiama per 2-4 mėnesius po viešojo bylos svarstymo. „Tikiuosi, kad ir šiuo atveju bus būtent taip“, - pareiškė jis, tvirtindamas, kad jau šią vasarą arba ankstyvą rudenį lauks EŽTT išvados.

Tačiau E.Baltutytė portalui yra sakiusi, kad išvada bus paskelbta ne anksčiau kaip po pusmečio, o greičiausiai – dar vėliau. „Praktika rodo, kad po svarstymo kolegijos posėdyje pabaigos sprendimas byloje paskelbiamas vidutiniškai tik po pusmečio ar dar kiek vėliau“, - teigė ji.

Todėl Lietuvos Vyriausybės atstovė neatmetė, kad R.Pakso byloje EŽTT savo verdiktą paskelbs tik vėlyvą rudenį, ateinančią žiemą ar tik kitąmet pavasarį.

Į EŽTT R.Paksas kreipėsi dar 2005-aisiais. 2007 metais Lietuvos Vyriausybė pateikė EŽTT argumentuotą nuomonę dėl šios bylos.

R.Paksas prezidento pareigų neteko 2004 metų balandžio 6 dieną po Seime įvykdytos apkaltos, kurios metu pripažinta, kad jis pažeidė Konstituciją ir sulaužė duotą priesaką. Tų pačių metų gegužę KT paskelbė išvadą, kad pagal Konstituciją nebegalima priesaiką sulaužiusiam asmeniui leisti užimti tų pareigų, kurias pradedant eiti privalu prisiekti.

R.Paksas įsitikinęs, kad laimės bylą ir jam esą EŽTT vėl atvers kelią į didžiąją politiką. „Tikiuosi, teismas padės atkurti teisingumą“, - ne kartą teigė jis.

Tačiau teisės ekspertai atkreipia dėmesį, kad netgi teigiamas EŽTT sprendimas R.Pakso byloje neatvers jam kelio sugrįžti į Seimą ar į prezidentus. „Strasbūro teismas negali pakeisti Lietuvos Konstitucijos ir konstitucinės doktrinos“, - sakė buvęs KT teisėjas Egidijus Jarašiūnas.

Strasbūrui priėmus R.Paksui naudingą sprendimą, Lietuvai gali būti paskirta bauda ir ji įpareigota pakeisti įstatymus pagal EŽTT nutartį. Tačiau Seimui taip padarius KT vėl gali paskelbti tuos įstatymus nekonstituciniais ir jie vėl negalios bei neatvers kelio R.Paksui į Seimą ar į prezidento postą.


Šiame straipsnyje: paksasStrasbūras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių