R.Juknevičienė: Lietuvoje turi mažėti generolų ir daugėti eilinių

Lietuvos kariuomenėje mažinami aukštų pareigūnų ribiniai skaičiai.

Vietoj 10 generolų ir admirolų liks 9, vietoj 40 pulkininkų ir jūrų kapitonų liks 30, dešimčia mažėja pulkininkų leitenantų ir komandorų skaičius. Tačiau ateityje planuojama didinti eilinių skaičių.

Tai numatyta ketvirtadienį Seimui pateiktame Principinės kariuomenės struktūros 2010 metais įstatymo projekte. Jam po pateikimo pritarė 52 parlamentarai, 3 buvo prieš ir 15 susilaikė.

"Šiek tiek mažiname karininkų, ypač generolų, skaičių. Deja, negalime sumažinti tiek, kiek norėtume, nes tai yra jauni žmonės, jie eis tas pareigas dar tiek metų, kol galios tas įstatymas", - BNS sakė projektą pristačiusi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

Anot jos, leistinas generolų skaičius buvo pernelyg padidintas. "Prie generolo Jono Kronkaičio (buvusio kariuomenės vado - BNS) buvo tik du generolai, dabar ribinis skaičius padidintas iki 10", - teigė ministrė.

Kadangi viena generolo vieta neužimta šiuo metu, siūlma jos išvis atsisakyti. R.Juknevičienės teigimu, tokiai mažai kariuomenei tiek daug aukštų karininkų nereikia.

Koks ateityje turėtų būti generolų ir admirolų ribinis skaičius, ministrė nesiėmė prognozuoti. Anot jos, kartais šie antpečiai reikalingi norint paskirti savo atstovą į diplomatines tarptautines pareigas.

"Visai susimažinti sunkiai išeis, bet bent jau tas žingsnis, kurį dabar žengiame, rodo tendenciją, kryptį, kad tikrai nedidinsime", - pabrėžė ministrė.

Ji taip pat pažymėjo, kad Lietuvoje kariuomenei trūksta eilinių karių.

"Tuo pačiu mums trūksta eilinių karių. Mes visą dėmesį koncentruojame į eilinių karių padidinimą mūsų kariuomenėje, nes nutraukus šaukimą ta problema dar labiau paaštrėjo mūsų kariuomenėje", - sakė R.Juknevičienė.

Pagal projektą privalomosios pradinės karo tarnybos karių, dalyvaujančių būtinuosiuose kariniuose mokymuose savanoriškumo pagrindu turėtų būti ne daugiau kaip 600, o karių savanorių ir kitų aktyviojo rezervo karių - ne daugiau kaip 6000.

Pernai ribinis karių savanorių ir aktyviojo rezervo karių skaičius buvo ne mažiau kaip 6000.

Pagal projektą šiemet Lietuvos krašto apsaugos sistemoje turėtų būti ne daugiau kaip 15,2 tūkst. profesinės ir privalomosios pradinės karo tarnybos karių, karių savanorių ir kitų aktyviojo rezervo karių, kariūnų.

Pernai bendras ribinis skaičius buvo numatytas 15 tūkst. 240 karių.

"Dėl finansinių sunkumų yra visų skaičių mažėjimas. Mūsų kariuomenė pagal gyventojų skaičių mažiausia regione, o grėsmės regione yra panašios. (...) Ateityje tie skaičiai turėtų didėti", - kalbėjo R.Juknevičienė.

Šių metų kariuomenės struktūrą dar svarstys parlamentiniai komitetai.


Šiame straipsnyje: generolaikariuomenė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių