Religinėms bendruomenės už prarastą turtą - 13 mln. litų

Išpirkti prarastą religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą Vilniaus ir Kauno miestų bei Mažeikių rajono savivaldybėms šiemet bus skirta daugiau nei 13 mln. litų.

Daugiausia - 12,5 mln. - bus skirta Vilniaus savivaldybei, 555 tūkst. - Kauno miesto, 61 tūkst. - Mažeikių rajono savivaldybei.

Vilniaus savivaldybės Teisės departamento direktorius Egidijus Vilkickas BNS sakė, kad lėšos bus skirtos išpirkti prarastą Karaimų religinės bendruomenės, Lietuvos stačiatikių arkivyskupijos, Vilniaus Evangelikų liuteronų bažnyčios ir Vilniaus arkivyskupijos nekilnojamąjį turtą.

"Kompensuojama už pastatus, kuriuos religinės bendruomenės turėjo iki Antrojo pasaulinio karo, kai buvo nacionalizuota", - sakė E.Vilkickas.

Pasak Finansų ministerijos, iš viso Vilniaus savivaldybė prarastam turtui kompensuoti prašė 18,7 mln. litų.

"Šiandien valstybės įsipareigojimų bendra suma visoms šioms religinėms bendruomenėms yra apie 20 mln. litų. Skyrė 12 mln. litų, tai bus visoms paskirstyta proporcingai pagal turimus skolų dydžius. Pavyzdžiui, Karaimų religinei bendruomenei priklausytų 1,3 mln. litų. Kadangi bendra suma yra 12 mln., tiek jiems skirta nebus. Matyt, bus skirta proporcingai mažesnė dalis", - aiškino E.Vilkickas.

Tačiau tikslių kompensacijų dydžių, kurios galėtų būti išmokėtos iš skirtų 12,5 mln. litų, jis negalėjo nurodyti.

Pasak Vilniaus savivaldybės atstovo, bus kompensuojama už Karaimų religinės bendruomenei priklausiusį nekilnojamąjį turtą sostinės Liubarto gatvėje, Stačiatikių arkivyskupijai - už turtą Liepkalnio ir Vytauto gatvėje, Evangelikų liuteronų bažnyčiai - už pastatus Vokiečių ir Liejyklos gatvėje.

"Tai yra konkretūs pastatai. Didžioji dalis yra liuteronų bažnyčiai - apie 12 mln. Jiems Liejyklos gatvėje nebuvo grąžintas visas kompleksas pastatų natūra, tai valstybė išperka", - dėstė E.Vilkickas.

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė gegužės 11 dieną pasirašė įsakymą, kuriuo šių lėšų skirstymas numatytas 2010 metams, tačiau E.Vilkickas nežinojo, kada savivaldybė skirtas lėšas gaus.

"Tiksliai to dalyko nežinome, teoriniu lygmeniu įsakymas gali būti, bet gal faktiškai lėšų nebus biudžete. Valstybė yra įsipareigojusi grąžinti per 20 metų, jei turės galimybių ir anksčiau grąžins. Jei turi galimybę, gali (per šiuos metus - BNS) ir atiduoti. (...) Valstybė yra suinteresuota atiduoti greičiau. Finansų ministerijai paraiškos pateiktos, ir pati ministerija sprendžia, kada tas lėšas skirti. Jei jie turi galimybių dabar skirti ir faktiškai jas perves savivaldybei, mes per kelias dienas pervedame religinėms bendruomenėms", - sakė E.Vilkickas.

Anot jo, iki šiol sostinės valdžia įvairioms religinėms bendruomenėms už prarastą nekilnojamąjį turtą yra išmokėjusi apie 47 mln. litų.

FInansų ministerijos teigimu, prašymus skirti lėšų už prarastą turtą 2010 metams pateikė 3 šalies savivaldybės - Vilniaus ir Kauno miestų bei Mažeikių rajono.

Už Kauno savivaldybei skirtus pinigus bus kompensuojama Kauno arkivyskupijai, o Mažeikių rajono savivaldybė turėtų išpirkti Katalikų religinei bendrijai priklausiusį turtą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių