Referendumas dėl Seimo paleidimo neįvyks

Referendumas dėl leidimo piliečiams inicijuoti Seimo paleidimą neįvyks, nes laiku nebuvo surinkta pakankamai jį remiančių parašų.

Pritrūko kelių dešimčių tūkstančių

Pirmadienį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) priėmė referendumo iniciatorių surinktus parašus. Iš viso atnešta kiek daugiau kaip 250 tūkstančių parašų, remiančių referendumo iniciatyvą. Tai gerokai mažiau, nei pagal Konstituciją reikalaujami 300 tūkst. parašų.

Iniciatorių atstovas Marius Ulozas pripažino, kad pritrūko šiek tiek laiko surinkti pakankamai piliečių parašų. Todėl buvo prašoma VRK apsvarstyti galimybę bent kelioms savaitėms pratęsti parašų rinkimo terminą.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas sakė, kad komisija to padaryti greičiausiai negalės, nes ji tik vykdo Seimo priimtą įstatymą, kuris reikalauja ne ilgiau kaip per tris mėnesius surinkti reikiamą parašų skaičių. Norint pratęsti parašų rinkimo terminą, Seimas turi atitinkamai pataisyti įstatymą.

Parlamente yra įregistruota iniciatyva iki šešių mėnesių pratęsti referendumą remiančių parašų rinkimo laiką.

Trukdė rinkti parašus?

Parašų surinkimą iniciavusios Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) lyderis Artūras Paulauskas teigė, kad nepaisant nepakankamo parašų skaičiaus, akcija parodė, jog "tokio žmonių pilietiškumo, noro pareikšti valią Lietuvoje nebuvo jau keliolika metų". "Šimtai tūkstančių piliečių reikalauja teisės tautai kontroliuoti Seimo darbą ir taip dalyvauti valstybės valdyme. Akivaizdu, kad dauguma šalies gyventojų šiandien balsuotų už tai, kad Seimas būtų paleistas", - įsitikinęs jis.

Iniciatorių teigimu, visos didžiosios Seimo partijos, valdantieji priešinosi šiai pilietinei iniciatyvai, "draudė savo nariams pasirašinėti, gąsdino, visaip juodino ir menkino pačią iniciatyvą".

Pasak iniciatyvinės grupės nario Gedimino Dalinkevičiaus, parašų rinkikai susidūrė su stipriu valdžios pasipriešinimu -  esą iniciatyvinės grupės nariams buvo draudžiama rinkti parašus valstybinėse įstaigose, Vilniaus teritorinė darbo birža ir Rytų skirstomieji tinklai iškvietė policiją ir išvarė rinkėjus, Mokesčių inspekcija išvarė rinkėjus ne tik iš savo patalpų, bet ir iš aikštelės prie pastato, “Sodra” Vilniuje leido parašus rinkti jų kieme, kai buvo dvidešimt laipsnių šalčio, o iš pastato rinkėją pensininkę išvarė. "Klaipėdoje poliklinikų vadovai, kurie leido rinkti parašus, buvo gąsdinami atleidimais, Šiauliuose buvo persekiojami švietimo įstaigų vadovai, kurie leido rinkti parašus, net į referendumo agitacinių laidų turinį buvo grubiai kišamasi", - pasakojo G.Dalinkevičius.

Kreipsis tiesiogiai į Seimą

Gavę neigiamą VRK išvadą dėl parašų rinkimo termino pratęsimo, referendumo iniciatoriai žada kreiptis tiesiogiai į Seimą, prašydami jį apsvarstyti ir priimti tą Konstitucijos nuostatą, kurią norėta siūlyti visuotiniam balsavimui. Arba Seimo nutarimu paskelbti referendumą dėl siūlomos Pagrindinio įstatymo pataisos priėmimo.

„Žinoma, tai tik teorinė galimybė, kad pats Seimas imsis tokios iniciatyvos. Ko norėti iš Seimo ir Vyriausybės, kuri per vieną naktį skolininkais padaro šimtus tūkstančių gyventojų? Priima įstatymus, kurių patys nesupranta ir pusantrų metų aiškinasi, kaip juos taikyti. Apie pensijų mažinimą savo žodį jau tarė Konstitucinis Teismas. Tačiau, pasiklausius premjero Andriaus Kubiliaus, akivaizdu, kad Vyriausybei ir į žmonių nuomonę ir į Konstitucinio Teismo sprendimus - tik nusispjaut...”, - teigia iniciatyvinės grupės narys Marius Ulozas

“Akivaizdu, kad šiuo metu Lietuvai yra reikalingi pirmalaikiai Seimo rinkimai. Tai įrodo ir piliečių parašai, ir šios kadencijos Seimo nesugebėjimas dirbti bei Seime susidariusi politinių jėgų pusiausvyra, kuri neleidžia priimti šalies žmonėms ir ūkiui reikalingų sprendimų”, - konstatuoja A. Paulauskas.

Kai VRK oficialiai konstatuos, kad nėra surinkta pakankamai parašų referendumui surengti, visi parašų rinkimo lapai bus sunaikinti, archyvuose palikti tik oficialūs protokolai.

Reikėjo suspėti per tris mėnesius

Vos vieną atstovą dabartiniame Seime turinčios NS vadovaujami referendumo iniciatoriai siekė, kad šių metų vasarą arba ankstyvą rudenį įvyktų referendumas dėl Konstitucijos pataisos, kuri leistų ne mažiau kaip 300 tūkst. rinkėjų siūlyti prezidentui paleisti Seimą ir skelbti pirmalaikius rinkimus.

Sausio 25 dieną VRK išdavė referendumo iniciatoriams parašų rinkimo lapus. Per tris mėnesius – iki balandžio 26-osios – turėjo būti surinkta ne mažiau kaip 300 tūkst. Lietuvos piliečių parašų, remiančių tokio referendumo idėją. Tik tokiu atveju būtų surengtas visuotinis balsavimas dėl Konstitucijos pataisos, kuri leistų piliečiams siūlyti paleisti Seimą.

Referendumo iniciatoriai skelbė, kad vasarį, praėjus mėnesiui nuo parašų rinkimo pradžios, surinkta apie 100 tūkst. parašų, o įpusėjus kovui esą buvo peržengta 200 tūkst. parašų riba.

Siūlytų Prezidentei

Jeigu šįkart parašai būtų sėkmingai surinkti ir po kelių mėnesių įvyktų referendumas šiuo klausimu, Konstitucijos pataisa būtų priimta, jeig referendume dalyvautų ne mažiau kaip pusė visų rinkėjų ir už pataisą pasisakytų daugiau kaip pusė balsavusiųjų, bet ne mažiau kaip trečdalis visų Lietuvoje įregistruotų rinkėjų, kurių dabar yra apie 2,7 milijono.

Sėkmingo referendumo atveju NS planavo šį rudenį rinkti parašus dėl iniciatyvos paleisti dabartinį Seimą. Jeigu iki žiemos 300 tūkst. parašų dėl to būtų surinkta, Prezidentei Daliai Grybauskaitei būtų pasiūlyta kitų metų vasarį kartu su savivaldos rinkimais skelbti ir pirmalaikį balsavimą dėl naujojo Seimo.


Šiame straipsnyje: referendumasPaulauskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių