Referendumas dėl Seimo paleidimo greičiausiai neįvyks

Referendumas dėl piliečių teisės siūlyti pirmalaikius Seimo rinkimus greičiausiai nebus surengtas – trūksta parašų jam inicijuoti.

Rinks iki pat pateikimo

Pirmadienį popiet Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) priims referendumo iniciatorių surinktus parašus. Iniciatorių atstovas Marius Ulozas sakė, kad parašai bus dar renkami dar pirmadienio pusdienį iki bus pateikti VRK. Anot jo, “galutinis surinktų parašų, palaikančių Konstitucijos pataisą, skaičius bus žinomas pirmadienį juos pateikiant”.

Paklaustas, ar yra bent priartėta prie reikalaujamos 300 tūkstančių parašų ribos, M.Ulozas buvo atsargus: „Žinosime, kai visi parašų rinkimo lapai mus pasieks ir galėsime viską suskaičiuoti, prieš nešdami VRK“.

Nors ir pažymėjęs, kad „tebėra tam tikra tikimybė, jog parašų nepritrūks“, vienas referendumo iniciatorių buvo skeptiškas dėl referendumo galimybės, nes gali trūkti bent keliolikos tūkstančių parašų. „Būčiau atsargus dėl referendumo galimybės. Pirmadienį žinosime tikslų surinktų parašų skaičių ir pranešime, ką darysime toliau“, - sakė M.Ulozas.

"Išbrokuoja" dešimtadalį

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas atkreipė dėmesį, kad kaskart tikrinant parašus vidutiniškai 10-15 procentų jų yra „išbrokuojama“, tai yra pripažįstama, kad tie parašai yra netvarkingi, pavyzdžiui, trūksta kokių nors pasirašiusiojo duomenų, jie netikslūs, kartais pasitaiko ir neegzistuojančiųjų ar net padirbtų piliečių parašų.

Todėl norint būti bent kiek garantuotam dėl reikiamo parašų skaičiaus, jų turėtų būti surinkta ne mažiau kaip 330-350 tūkstančių.

Pateiktus parašus VRK turi patikrinti per artimiausias kelias savaites. Tada ji oficialiai galės konstatuoti, ar surinkta pakankamai parašų referendumui surengti. Jeigu ne, visi parašų rinkimo lapai bus sunaikinti, archyvuose palikti tik oficialūs protokolai.

Reikėjo suspėti per tris mėnesius

Vos vieną atstovą dabartiniame Seime turinčios Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) vadovaujami referendumo iniciatoriai siekė, kad šių metų vasarą arba ankstyvą rudenį įvyktų referendumas dėl Konstitucijos pataisos, kuri leistų ne mažiau kaip 300 tūkst. rinkėjų siūlyti prezidentui paleisti Seimą ir skelbti pirmalaikius rinkimus.

Sausio 25 dieną VRK išdavė referendumo iniciatoriams parašų rinkimo lapus. Per tris mėnesius – iki balandžio 26-osios – turėjo būti surinkta ne mažiau kaip 300 tūkst. Lietuvos piliečių parašų, remiančių tokio referendumo idėją. Tik tokiu atveju būtų surengtas visuotinis balsavimas dėl Konstitucijos pataisos, kuri leistų piliečiams siūlyti paleisti Seimą.

Referendumo iniciatoriai skelbė, kad vasarį, praėjus mėnesiui nuo parašų rinkimo pradžios, surinkta apie 100 tūkst. parašų, o įpusėjus kovui esą buvo peržengta 200 tūkst. parašų riba.

Siūlytų Prezidentei

Jeigu šįkart parašai būtų sėkmingai surinkti ir po kelių mėnesių įvyktų referendumas šiuo klausimu, Konstitucijos pataisa būtų priimta, jeig referendume dalyvautų ne mažiau kaip pusė visų rinkėjų ir už pataisą pasisakytų daugiau kaip pusė balsavusiųjų, bet ne mažiau kaip trečdalis visų Lietuvoje įregistruotų rinkėjų, kurių dabar yra apie 2,7 milijono.

Sėkmingo referendumo atveju NS planavo šį rudenį rinkti parašus dėl iniciatyvos paleisti dabartinį Seimą. Jeigu iki žiemos 300 tūkst. parašų dėl to būtų surinkta, Prezidentei Daliai Grybauskaitei būtų pasiūlyta kitų metų vasarį kartu su savivaldos rinkimais skelbti ir pirmalaikį balsavimą dėl naujojo Seimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių