Rasti Kalėdų Senelį – misija beveik neįmanoma

Nors Naujųjų metų šventė daugeliui asocijuojasi su džiugesiu ir atsipalaidavimu, norint jai pasiruošti gali tekti nemažai paplušėti – rasti tinkamą vietą, kur su šeima būtų galima maloniai išlydėti senuosius metus Lietuvoje ne taip paprasta. Keliems žmonėms šventinė programa viešbutyje ar restorane gali atsieiti bent apie kelis šimtus litų, o norint pradžiuginti vaikus ir rasti šventei Kalėdų Senelį – apskritai sunkiai įgyvendinama misija.

Per Naujuosius Kalėdų Senelis ilsisi

Trijų vaikų mama Eglė DELFI pasakojo, kad nusprendusi Naujuosius metus atšvęsti kartu su visa šeima ir Kalėdų Seneliu susidūrė su problema – tokių pasiūlymų Lietuvoje beveik nėra. Šie arba labai brangūs, arba neatitinka jos šventei keliamų reikalavimų.

„Mūsų penkių asmenų šeimos idėja buvo šiemet sutikti Naujuosius kur nors netoli Vilniaus, kelioms dienoms apsistojant gražioje autentiškoje vietoje, kurioje vaikus galėtų aplankyti autentiškas Kalėdų Senelis. Tas pats autentiškiausias, Senis Kalėda, šventiniu laikotarpiu kažkur mistiškai dingsta – toks įspūdis, kad yra sugalvotas tik tam, kad pasifotografuotų su iš Laplandijos atvykusiu Joulupukiu“, - stebėjosi ji.

Moteris, detaliai išnagrinėjusi įvairius pasiūlymus, sakė, kad norint per Naujuosius smagiai praleisti laiką Lietuvoje, tai atsieitų itin daug. „Apibendrinant kainas, galima pasakyti, kad, pavyzdžiui, penkių dienų viešnagė kaimo sodyboje arba aukštesnės klasės viešbutyje kalėdiniu-naujametiniu laikotarpiu mūsų penkių asmenų šeimai kainuotų apie 3000 Lt. Panašiai tiek kainuotų 3-4 miegamųjų vilos su nuosavu baseinu, sodu ir teniso kortu nuoma kur nors Tenerifės saloje Ispanijoje, tik išsinuomoti už tokią sumą ją būtų galima ne 5 dienoms, o 10 dienų. Žinoma, reikia nepamiršti išlaidų kelionei lėktuvu. Maistas Ispanijoje nebūtų ženkliai brangesnis, tik, aišku, nebūtų nei sniego, nei kailiniuoto Kalėdų Senio – o būtent to šiemet labai užsimanėme“, - sakė pašnekovė.

Eglė pasakojo, kad rasti jai tinkančius pasiūlymus Naujiesiems metams buvo sudėtinga. Labiausiai moteriai patikę, kaip šventė organizuojama vienoje sodyboje, tačiau ji labiau tinkamas didelės grupėms.

„Jie apsiima šventę organizuoti tik tada, kai susirenka apie dvidešimt žmonių - tai yra visa klasė ar darželio grupė. Jie, bent jau iš aprašymo, siūlo įdomią programą, kad grotų muzika, būtų animatoriai, kurie linksmintų“, - sakė ji.

Vis tik, pasiteiravus apie kainas paaiškėjo, kad kelias valandas trunkanti programa kainuotų apie 2 tūkst. litų. „Jeigu jūs norėtumėte apsigyventi toje sodyboje, jums reikėtų mokėti papildomai, šventinis įkainis yra didesnis nei įprastas, už maistą taip pat reikėtų mokėti papildomai, taigi šventė gaunasi truputį „auksinė“, - papasakojo Eglė. Kitur ji taip pat radusi keletą vietų, kur būtų smagu praleisti laiką, tik čia vaikai negalėtų pamatyti Kalėdų Senelio.

Eglės teigimu, lietuviai turėtų pasimokyti, kaip pramogas šeimoms organizuoti iš kaimyninių šalių. Jai itin patikęs Latvijos Tervetės parkas. „Jis nuo Šiaulių yra nutolęs apie 70 – 80 km – su vaikais mes ten buvome rudenį. Latviai turi didelių plėtros planų, jie teisingai viską parengę komercine prasme - kadangi tai yra pasienio zona, kai kurios animatorės šneka lietuviškai“, - prisiminė ji.

Eglės teigimu, puikių pasiūlymų pramogauti šeimoms galima rasti ir Lenkijoje. „Gal kaina ir gaunasi panaši, bet , sakykim, bent jau viešbučiai, kurie yra aukštesnės kategorijos, tarkim, keturių žvaigždučių, siūlo tokį pramogų šeimai paketą, kurio nemačiau, kad nei vienas Lietuvos viešbutis siūlytų“, - kalbėjo moteris.

Ji pati, sakė, sodyboje, kurios itin populiarios, Naujųjų metų švęsti nėra nusiteikusi. „Radau tą vienintelę sodybą, kuri būtų iš tikrųjų teminė programa pritaikyta vaikams, o daugiau - tokios sodybos, kur perskaičius aprašymą supranti, kad bent jau ten nenorėtum važiuoti su vaikais. Vien teritorijos aprašymas - „labai privatu, toliau nuo pašalinių akių, yra pirtis, 60 vietų banketinė salė, ir panašiai“... Aš ne to ieškau“, - sakė Eglė

Per Naujuosius pasiūlymų nedaug

Pabandžius rasti pasiūlymų Naujiems metams, kur atvykusios šeimos galėtų susipažinti su Kalėdų Seneliu, paaiškėjo, kad tokių – iš tiesų nedaug. Pagrindiniai pasiūlymai su vaikais atvykusiems tėveliams – šventinės vakarienės viešbučiuose, kur pramogų mažiesiems gali ir apskritai nebūti.

Dažniausiai vaikų ir Kalėdų Senelio susitikimai organizuojami kitomis dienomis – prieš ar po Kalėdų. Vienas iš tokių pasiūlymų – susitikimas su Čepkelių raiste gyvenančiu dovanų dalytoju.

„Kiekvienais metais grupėms organizuodavome tokius atvykimus pas mus, tada su vaikų grupe eidavome į mišką pasižiūrėti, kaip žvėreliai gyvena žiemą ir tada, kai grįždavome prie laužo, ateidavo Kalėdų Senis su Kalėdų boba“, - sakė Marcinkonių lankytojų centre.

Vis tik, tokia atrakcija organizuojama ne per pačius Naujus metus ir gali būti teikiama tiek grupėms, tiek pavienėms šeimoms - tai priklauso tik nuo finansinių galimybių. Būtent į vaikus orientuota programą galima rasti sodyboje Ukmergės rajone, tačiau čia šventė taip pat organizuojama grupėms, be to, nors užsakymas gali būti atliktas ir per Naujuosius metus, neaišku, ar tuomet pavyktų įgyvendinti visas žadamas pramoga.

Netoli Vilniaus esančiame „SPA Hotel Belvilio“ viešbutyje susitikimai su Kalėdų Seneliu vyks visą šventinį gruodžio mėnesį, tačiau ar jis pasirodys ir Naujųjų metų dieną, dar neaišku. „Per Naujuosius metus vyks šventinė vakarienė, pramoginė vakaro programa nebus specialiai ruošiama. Viešbutyje svečiuojasi tie, kuriems patinka poilsis ir ramesne aplinka. Šiais metais „SPA Hotel Belvilyje“ numatoma šeimos šventinė vakarienė. Vaikams speciali programa nebus ruošiama, tačiau vaikai šventinį vakarą galės žaisti įvairius stalo žaidimus, užsiimti kūrybiniais darbeliais, - sakė „SPA Hotel Belvilio“ marketingo vadovė Aušra Selelionytė. - Užsakius šventinę vakarienę svečių lauks šampanas, gardūs patiekalai, fejerverkai bei smagi DJ muzika“.

Kituose viešbučiuose šeimos taip pat gali sutikti Naujuosius šventinių vakarienių metu – pavyzdžiui, „Le Meridien Vilnius“ siūloma šventinė vakarienė, kitos pramogos, jos už papildomą kainą taip pat rengiamos vaikams.

Tuo metu Palangoje, viešbutyje „Palangos vėtra“ specialių pramogų vaikams šiemet apskritai atsisakyta. „Šiemet nusprendėme vaikų neišskirti”, - sakė Lina Gedminienė, viešbučio pardavimų vadovė. - Pernai turėjome, bet patirtis rodo, kad vaikai laiką visgi labiau leidžia su tėveliais, ir kad ir būna animatorių ar žaidimų kitose patalpose, jie vis tiek bėga į restoraną prie tėvelių sėdėti“.

Patys Kalėdų Seneliai darbuotis per Naujuosius metus taip pat nėra linkę. Paskambinus dviem internetu pateiktais telefonais, paaiškėjo, kad tądien jie rengia pasirodymus tik didelėms grupėms išskirtiniuose renginiuose arba apskritai nedirba.

Brangu ir pavieniams asmenims

Rasti nebrangią vietą, kur būtų galima švęsti Naujuosius metus, nėra paprasta – kaina, kurią teks paskirti šventei, dažniausiai gana didelė net ir vienam asmeniui. Švęsti Naujuosius metus viešbutyje, kur rengiama šventinė programa ir patiekiama vakarienė, vienam suaugusiam žmogui kainuoja apie 150 – 220 litų. Norintys likti nakvoti turės sumokėti daugiau – apie 300 – 400 litų, itin prabangiose vietose dviems žmonėms teks palikti ir apie 1,5 tūkst. litų siekiančią sumą.

„Kainų ribas nusakyti sunku, kadangi nakvynė sodyboje žmogui gali kainuoti ir 25-50 litų, o naujametinė kelionė - 10 ir daugiau tūkstančių litų. Pavyzdžiui, programa gerame viešbutyje Palangoje su muzikantais, vakariene kainuoja nuo 150 litų suaugusiam asmeniui, tuo metu prabangiame viešbutyje Palangoje šventinė programa ir nakvynė kainuoja iki 1500-2500 litų. Todėl kainų intervalas tikrai platus“, - sakė Naujimetai.lt svetainės, kurioje teikiami pasiūlymai Naujiesiems metams, atstovas Laurynas Šertvyčius.

Pasak jo, žmonės jau dabar domisi, kur galėtų sutikti Naujuosius metus. „Susidomėjimą naujųjų metų šventimu tikrai jaučiame, tai atspindi su kiekviena diena artėjant naujiesiems metams didėjantis katalogo lankomumas. Taip pat susidomėjimą naujųjų metu šventimo galimybėmis parodo ir mūsų valdomo Priejuros.lt katalogo lankomumo padidėjimas artėjant didžiosioms šventėms. Minėto katalogo lankomumo statistika natūraliai mažėja pasibaigus sezonu, tačiau nuo lapkričio vidurio pradeda augti ir nemažo populiarumo sulaukia skyrelis „Naujieji Metai prie Jūros“, - sakė jis. – „Be to sekdami statistiką matome, jog pajūrio apgyvendinimo katalogą dalis lankytojų suranda pagal raktinius žodžius susijusius su naujais metais bei Šv. Kalėdomis“.

Šeimoms skirti bendrieji renginiai

L. Šertvyčiaus teigimu, daugiausiai pasiūlymų ieškantiems šventinių pasiūlymų, suteikia sodybos, viešbučiai ir kiti apgyvendinimo paslaugų teikėjai visoje Lietuvoje. „Didelė dalis viešbučių organizuoja pramogines programas, o ne tik apgyvendinimo paslaugas. Tradiciškai apie naujametinius koncertus ar renginius informuoja klasikinės muzikos organizatoriai: Kauno Filharmonija, Vilniaus Filharmonija ir pan. Portale skelbiasi nemažai renginių vedėjų, „Kalėdų senelių“ ir renginių organizatorių, kurių paslaugų poreikis šventiniu laikotarpiu labai padidėja“, - pasakojo vyriškis.

Tuo metu išskirti individualius pasiūlymus vien šeimoms, ar, pavyzdžiui, jaunimui – sudėtinga. „Išskirti pasiūlymų jaunimui ir šeimoms negalėčiau. Vieninteliai į jaunimą ir pavienius pramogautojus nukreipti pasiūlymai, ko gero, yra naktinių klubų programos. Dar viena dalį pasiūlymų sudaro rimtosios muzikos koncertai, kurie, ko gero, yra aktualesni vyresnio amžiaus publikai ar šeimoms, poroms, kurios į juos vyks be vaikų. Visa kita didžioji dalis pasiūlymų tinkama ir jaunimui, ir šeimoms su vaikais, tarp jų ir Kalėdinės bei naujametinės kelionės“, - sakė jis.


Šiame straipsnyje: KalėdosKalėdų senelis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kalėdų Senelis

Kalėdų Senelis portretas
Man ji neskambino...

vikar

vikar portretas
Jeigu jai ar kam nors reikia, galiu padėti. 860100722 :)

Kalėdos

Kalėdos portretas
Kreipkitės į Kalėdų Senelio labdaros ir paramos fondą
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių