Prokurorų etikos komisija nevertino A.Neveros skolinimosi iš A.Guogos

Prokurorų etikos komisija nevertino generalinio prokuroro pavaduotojo Andriaus Neveros skolinimosi iš lošimus organizuojančio verslininko Antano Guogos.

Komisija paskelbė, kad svarstyti šito klausimo neturi kompetencijos pranešė, todėl kreipsis į generalinį prokurorą, kad etikos komisijos nuostatai būtų patobulinti, penktadienį pranešė BTV laida ''Žinios".

Komisijos pirmininkas Giedrius Danėlius BTV sakė, kad Prokuratūros įstatymas numato generalinio prokuroro ir pavaduotojo tarnybos ypatumus, kurie numato, kad šiem pareigūnams tarnybinė atsakomybė nėra taikoma.

Generalinio prokuroro pavaduotojas A.Nevera sausio viduryje kreipėsi į Prokurorų etikos komisiją, prašydamas nustatyti, ar paskolos sutarties sudarymas su privačiu asmeniu ir (ar) buvimas vienu iš paskolos gavėju gali būti vertinama kaip Prokurorų etikos kodekso pažeidimas.

„Siekiu, kad su paskolos gavimu susijusi situacija būtų įvertinta pagal teisinėje valstybėje nustatytas procedūras ir nebekiltų jokių diskusijų dėl galimai pažeistų viešųjų ir privačių interesų. Visada elgiausi ir elgiuosi pagal įstatymą, todėl sandorį deklaravau įstatymuose nustatyta tvarka. Kreipdamasis į Prokurorų etikos komisiją, siekiu aiškaus ir teisinio situacijos įvertinimo, kad neliktų prielaidų įvairioms interpretacijoms“, - Generalinės prokuratūros pranešime tada cituotas A.Nevera.

Generalinio prokuroro pavaduotojas į Prokurorų etikos komisiją kreipėsi gavęs Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimą nepradėti tyrimo šiuo klausimu. Pasak Generalinės prokuratūros, VTEK konstatavo, kad įstatymas nenumato apribojimų valstybės pareigūnams imti paskolas iš fizinių asmenų, tačiau numato prievolę deklaruoti sandorius.
Būtent taip ir buvo padaryta, tad, VTEK nuomone, atitinkama situacija gali būti vertinama vadovaujantis tik profesinės etikos principais.

Seimo Antikorupcijos komisija savo ruožtu nutarė kreiptis į prezidentę Dalią Grybauskaitę, kad ši įvertintų paskolą iš verslininko Antano Guogos gavusio generalinio prokuroro pavaduotojo A.Neveros veiksmus ir galimybes toliau eiti šias pareigas.

Seimo Antikorupcijos komisija sprendimą kreiptis į prezidentę priėmė, kai posėdyje dalyvavęs generalinis prokuroras Darius Valys pareiškė jokių abejonių dėl savo pavaduotojo veiksmų skaidrumo neturintis ir nemanantis, kad jis galėjo atsidurti dviprasmiškoje padėtyje, nors prokuratūra sprendė klausimus dėl lošimų bendrovių.

Seimo nariai yra kreipęsi į Generalinę prokuratūrą prašydami ginti viešąjį interesą dėl Valstybinės lošimų priežiūros komisijos sprendimo, leidžiančio Lietuvoje registruotoms bendrovėms organizuoti lošimus internete.

D.Valys teigė nematantis pagrindo kilti abejonėms, kad A.Nevera galėjo supainioti viešuosius ir privačiuosius interesus.

„Pavaduotojas A.Nevera nekuruoja viešojo intereso gynimo srities ir jis nepriima jokių sprendimų, susijusių su jo kreditoriumi Antanu Guoga, tiek asmeniškai, kaip fiziniu asmeniu, tiek su galimu šio asmens dalyvavimu kituose juridiniuose asmenyse. Tikrai neturiu jokių faktų, aplinkybių įžvelgti, kad buvo pažeistas įstatymas ar supainioti viešieji ir privatūs interesai“, - sakė generalinis prokuroras.

VTEK tinklalapyje nurodyta, kad A.Nevera praėjusių metų liepos 13-ąją Kernavėje nusipirko sklypą su vasarnamiu (sandorio vertė 200-250 tūkst. litų), o po dviejų savaičių, liepos 30-ąją, paėmė paskolą iš lietuvių kilmės Australijos pokerio lošėjo A.Guogos. Šio sandorio vertė - 300-400 tūkst. litų.

Generalinio prokuroro pavaduotojus skiria ir atleidžia prezidentas generalinio prokuroro teikimu.


Šiame straipsnyje: Antanas GuogaAndrius Nevera

NAUJAUSI KOMENTARAI

Naglis Puteikis

Naglis Puteikis portretas
Pavaldiniai norėjo vertinti savo vieną iš vadovų, bet pamatė, kad įstatai neleidžia. Tai kaip prokurorai įstatymus prižiūri, jei taip apsižioplina? Toliau dar gražiau – siūlys papildyti įstatus, kad galėtų vertinti savo vadovus. Tokiems etikos vertintojams vadovaujantis Klaipėdos apygardos vadovas Giedrius Danėlius yra pasižymėjęs juodųjų archeologų dangstymu, bei įstatymuose draudžiamo nerūšiuotų šiukšlių deginimo Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje protegavimu. Kaip tokie veikėjai gali vertinti tą D.Neverą? Aišku, kad išsukinės kiek tik galės. Ranka ranką plauna, bet vis tiek visos nešvarios: ir kaip po viso šito tokie prokurorai gali prižiūrėti įstatymus? O visa valdžios grietinėlė tyli. Net Seimo Antikorupcinės komisijos nariai užsistojo A.Nevierą. Gėda ir apmaudu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių