Prokuroras: Sausio 13-osios bylą ketinama baigti per kelerius metus

Baudžiamąją bylą dėl 1991 metų sausio 13-osios sovietų agresijos teisėsauga ketina baigti per artimiausius kelerius metus, penktadienį sakė prokuroras.

„Aš labai norėčiau pasakyti, kad šiemet, tačiau tikrai negaliu. Galiu pasakyti, kad ne penkerius, ne ketverius, ne trejus metus, o tai yra metų, kelerių metų darbas, bet kabėti apie kažkokius terminus yra labai sudėtinga, kalbant apie milžiniškos apimties bylą, kurią šiuo metu sudaro 650 tomų“, - Lietuvos radijo laidai „Akiračiai“ sakė Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiasis prokuroras Simonas Slapšinskas.

Anot teisėsaugininko, sunku prognozuoti, kiek gali užtrukti vien atskirų procesinių dokumentų parengimas.

1991-ųjų sausio 13-ąją sovietų kariuomenei ir specialiesiems daliniams užimant Vilniaus televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, žuvo 14, nukentėjo daugiau kaip tūkstantis beginklių žmonių.

Byloje yra 23 įtariamieji karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui. 21 iš jų yra Rusijos pilietis, Maskva juos išduoti atsisako.

Pernai gruodžio Seimas priėmė įstatymų pakeitimus, kurie prokurorams sudaro galimybę ikiteisminį tyrimą atlikti ir baigti tiesiogiai nesusitikus ir nepabendravus su užsienyje gyvenančiais įtariamaisiais.

Pagal pataisas, jeigu įtariamasis ar kaltinamasis yra užsienio valstybės pilietis ir gyvena ne Lietuvos teritorijoje, prokuroras turės siųsti įtarimą, pranešimą arba kaltinamojo akto nuorašą dėl nusikaltimo užsienio valstybėje numatytai centrinei teisėsaugos įstaigai.

Tuomet jau šios atstovų uždavinys bus dokumentus įteikti įtariamajam ar kaltinamajam.
Sausio 13-osios byloje 1999 metų rugpjūtį šešiems asmenims teismas skyrė bausmes - dėl antivalstybinių organizacijų kūrimo ir raginimų smurti pažeisti Lietuvos suverenitetą nuteisti Mykolas Burokevičius, Juozas Jarmalavičius, Juozas Kuolelis. Dėl pirmojo nusikaltimo taip pat nuteisti Leonas Bartoševičius ir Stanislovas Mickevičius. Perversmininkai nuosprendį skundė Europos žmogaus teisių teismui, tačiau skundus Strasbūro teismas atmetė.


Šiame straipsnyje: Sausio 13-oji

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių