Prokuroras pradėjo skelbti kaltinimus V.Uspaskichui (papildyta)

Pirmadienį Vilniaus apygardos teismo (VAT) posėdyje Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas pradėjo skelbti kaltinimus Darbo partijos (DP) lyderiui Viktorui Uspaskichui.

Vadinamojoje DP „juodosios buhalterijos“ byloje dabartinis europarlamentaras yra įvardijamas kaip nusikalstamos organizuotos grupės dalyvis. Pasak prokuroro, 2004-2006 metais jis, siekdamas neteisėto partijos finansavimo ir norėdamas išvengti finansavimo kontrolės, organizavo neteisėtą buhalterinės apskaitos tvarkymą, todėl šiuo metu negalima iš dalies nustatyti  2004-2006-ųjų įsipareigojimų vykdymo ir struktūros.

Prokuroras teigė, kad 2004-2006 metų laikotarpiu DP partijos dokumentuose nebuvo fiksuota apie 25 mln. litų pajamų ir apie 23 mln. išlaidų, susijusių su turtu, įsipareigojimais ar struktūros pasikeitimais.

Pamečiui skaičiuojant, anot teisėsaugininko, 2004-aisiais nebuvo fiksuota apie 13 mln. pajamų ir apie 13 mln. išlaidų, 2005-aisiais - apie 7,6 mln. litų pajamų ir apie 6,9 mln. išlaidų, o 2006-aisiais - apie 4,4 mln. litų pajamų ir apie 3,7 mln. litų išlaidų.
S.Versecko teigimu, V.Uspaskichas 2004-ųjų pavasarį pavedė kitai bylos kaltinamajai Vitalijai Vonžutaitei vesti teisės aktus pažeidžiančią buhalteriją. Anot kaltintojo, politikas 2004-2006 metais kontroliavo sistemingai vykdytą neoficialių lėšų apskaitą bei ja užsiėmusius asmenis.

Valstybinis kaltintojas taip pat paskelbė, kad nuo 2005-ųjų pradžios V.Vonžutaitė pavedė Nijolei Steponavičienei, kuri, kaip žiniasklaidoje skelbta, pradėjo bendradarbiauti su teisėsauga, nefiksuoti dokumentuose partijos lėšų formavimo. Šioji su DP nebuvo susijusi darbo santykiais.

S.Verseckas taip pat tvirtino, kad DP vadovas per V.Vonžutaitę vadovavo dar vienai kaltinamajai Marinai Liutkevičienei, kuri būdama atskaitinga už buhalterini išlaidų teisingumą, žinodama, kad yra nefiksuotų lėšų, apgaulingai tvarkė buhalterinę apskaitą, oficialiai nefiksuodavo atlyginimų mokėjimų.

Anot prokuroro, oficialiuose dokumentuose neįrašytos lėšos buvo skirtos neoficialiems darbo užmokesčiams, pačiam DP lyderiui, įvairių renginių finansavimui, iš bendrovės „Teo“ gautoms sąskaitoms apmokėti, filialams, reklaminiams straipsniams, dalyvavimui rinkimuose, politikos konsultantui samdyti.

Be to, V.Uspaskichas buvo įvardintas kaip vieno kaltinamųjų, dabartinio DP partijos frakcijos Seime seniūno Vytauto Gapšio vadovas, įgaliojęs jį atstovauti pasirašant įvairias sutartis.
Pats V.Uspaskichas žurnalistus tikino, kad kaltinimai yra sufabrikuoti.

„Aš jau esu perskaitęs ir kaltinamąjį aktą, ir visą bylą, ir nuo pat pradžios teigiau, kad ji yra sufalsifikuota visiškai, nes pačioje byloje, net ir kaltinamajame akte nėra nei vieno įrodymo, kad aš daviau pavedimus, kad aš subūriau kažkokią nusikalstamą grupę, kad aš jai vadovavau“, - sakė DP vadovas.

Anot jo, nėra nurodomi nei lėšų šaltiniai, iš kur gautos esą nefiksuotos pajamos, nei partijos išlaidų gavėjai. Jis sakė, kad "klaidų buhalterijoje galėtų būti".
Prokuroras žurnalistams tvirtino, jog kaltinamasis aktas siekia apie 200 puslapių.

"Griežčiausia bausmė yra iki ketverių metų laisvės atėmimo, bet numatytos yra ir kitokios bausmės (...) Visi kaltinamieji kaltinami tomis pačiomis veikomis, taigi visiems vienodai (gresia) priklausomai nuo vaidmens ir bausmių individualizmo", - kalbėjo S.Verseckas.
Teismo pradžioje taip pat buvo paviešintas VAT sprendimas atmesti partijos atstovo prašymą iš dalies naudotis areštuotomis piniginėmis lėšomis.

DP byla VAT vyksta su itin ilgomis pertraukomis. Po daugiau nei metų pertraukos ji į teismo salę grįžo pernai spalį, tačiau tuomet posėdis atidėtas, nes neatvyko V. Uspaskicho advokatas Vytautas Sviderskis ir V.Vonžutaitės gynėjas Arūnas Petrauskas. Posėdžiai taip pat atidėti dėl V.Vonžutaitės nėštumo, vėliau - dėl jos auginamo vaiko ir sveikatos problemų.

Moteriai skirta psichiatrinė ekspertizė, tačiau jos rezultatų dar nėra.
Pirmadienio posėdį, argumentuodama tuo, kad reikia susipažinti su byla, atidėti prašė naujoji M.Liutkevičienės Reda Kurlavičienė, tačiau teismas jos prašymą atmetė.
Prieš tai šios bylos teismas nenagrinėjo daugiau kaip metus, nes tapęs Europos Parlamento nariu V.Uspaskichas buvo įgijęs teisinę neliečiamybę. Praėjusių metų rugsėjo pradžioje Europos Parlamentas panaikino jo teisinę neliečiamybę.

Baudžiamojoje byloje kaltinimai pateikti buvusioms partijos darbuotojams V.Vonžutaitei, M.Liutkevičienei, V.Uspaskichui bei V.Gapšiui. Kaltinimai taip pat pateikti juridiniam asmeniui - DP.

"Darbiečių" lyderis 2006 metų rugpjūtį pripažinus jį įtariamuoju ilgiau nei metus nuo Lietuvos teisėsaugos slapstėsi Rusijoje.
Senatis DP byloje sueis 2014-aisiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

P.M.

P.M. portretas
Keista kad ...prasidėjo...juk milijonieriai neteisiami!

Aldona

Aldona portretas
Žmonių nusikaltimai analogiški, vadinasi, sudaromos sąlygos tiems teisės normų pažeidimams įvykti. Kai nėra ūkinės sistemos, egzistuoja personaliniai įmonininkai, tai jų veikla decentralizuota, neprieinama visuomenei, visi elgiasi taip, kaip nori, kol įkliūva. Taisytina pati valdymo struktūra, nes ji labai atsilikusi, žiauri. Darbo partija turi užbaigti savo veiklą, rezultatai blogi. Nereikia partijų, nes jos prieštaringos, nemokslinės, nesiderinančios nei su teorija, nei su praktine veikla. Partijos stengiasi įklamdinti nekaltus žmones, jos plėšikauja visuomenės turtą.

Saliamonas

Saliamonas portretas
Prokurorai pradeda darbus -- artėja rinkimai.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių