Prokurorai neatnaujins tyrimo dėl galimų CŽV kalėjimų (papildyta)

Generalinė prokuratūra penktadienį paskelbė, kad neatnaujina tyrimo dėl galimų slaptų Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimų Lietuvoje.

Atnaujinti sausio mėnesį nutrauktą ikiteisminį tyrimą neseniai paragino organizacija „Amnesty International“, pranešusi, kad pavyko identifikuoti dar vieną su CŽV siejamą skrydį iš Maroko į Vilnių 2005 metais.

Generalinės prokuratūros pranešime spaudai, išplatintame penktadienį, teigiama, kad prokurorai išnagrinėjo „Amnesty International“, taip pat kitų visuomeninių organizacijų „Reprieve“ bei „Žmogaus teisių stebėjimo institutas“ pateiktą informaciją apie su CŽV siejamų orlaivių skrydžius per Lietuvos teritoriją.

Išnagrinėjusi šią medžiagą prokuratūra nusprendė neatnaujinti šių metų pradžioje nutraukto ikiteisminio tyrimo dėl galimo JAV CŽV sulaikytų asmenų pervežimo ir kalinimo Lietuvos teritorijoje.

„Visuomeninių organizacijų pateikta informacija buvo įvertinta kartu su nutraukto ikiteisminio tyrimo metu nustatytomis aplinkybėmis ir nuspręsta, kad ji nėra esminė ir negali turėti reikšmės bylos sprendimui. Nutraukto ikiteisminio tyrimo metu konstatuota, kad nėra duomenų, jog Lietuvoje būtų neteisėtai kalintas nors vienas kitos valstybės pilietis, o visuomeninių organizacijų pateikta informacija nesudaro jokių prielaidų tokiu sprendimu abejoti“, - pabrėžiama Generalinės prokuratūros pranešime spaudai.

Primenama, kad pagal Lietuvos Baudžiamojo proceso kodekso nuostatas, ikiteisminis tyrimas prokuroro iniciatyva gali būti atnaujinamas jei tam yra pagrindas, tai yra tuomet, kai „paaiškėja esminės aplinkybės, turinčios reikšmės bylai išspręsti teisingai, kurios nebuvo nustatytos priimant sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą“.

Generalinė prokuratūra informavo ir apie tai, kad buvo priimtas nutarimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą dėl spaudoje pateiktų Tautos ateities forumo pirmininko Algimanto Matulevičiaus teiginių apie galimai neteisėtą 86 asmenų atgabenimą į Lietuvą. „Prokuroro nutarime nurodoma, kad A.Matulevičiaus pareiškime išdėstyti faktai apie galimai padarytą nusikalstamą veiką yra bendro pobūdžio, nepagrįsti jokiomis faktinėmis aplinkybėmis“, - pabrėžta pranešime spaudai.

„Pagal Baudžiamojo proceso kodekso nuostatas ikiteisminis tyrimas pradedamas tik esant nusikalstamos veikos požymių. Kai duomenys apie nusikalstamą veiką yra akivaizdžiai neteisingi arba yra aišku, kad nepadaryta veika turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių, ikiteisminis tyrimas nepradedamas“, - pridūrė Generalinė prokuratūra.

2009 metais atliktas parlamentinis tyrimas dėl Vakarų žiniasklaidos bei žmogaus teisių organizacijų nuolat kartojamų pranešimų apie tai, kad Lietuvoje prieš kelerius metus neva veikė slaptas CŽV kalėjimas, kuriame esą buvo laikomi ir kankinami terorizmu įtartini asmenys.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atlikto tyrimo metu 2009 metų pabaigoje buvo identifikuoti du objektai Vilniuje ir šalia sostinės, kur esą galėjo būtų įrengtos patalpos sulaikytiesiems laikyti. Tyrimo metu taip pat nustatyti du su Jungtinių Amerikos Valstijų CŽV siejami skrydžiai į Vilnių ir trys į Palangą, vykę 2003-2006 metais. Tačiau neatsakyta į klausimą ir nerasta įrodymų, kad į Lietuvą buvo atskraidinti įtariamieji terorizmu.

Po parlamentinio tyrimo atskirą tyrimą pradėjo prokuratūra, tačiau šių metų sausio mėnesį jį nutraukdamas prokuroras Mindaugas Dūda nurodė negavęs duomenų, kad Vilniuje ir šalia jo esančiuose objektuose būtų įrengtos patalpos Centrinės žvalgybos valdybos kaliniams laikyti.

Buvę valstybės ir saugumo struktūrų vadovai neigia, kad Lietuvoje galėjo būti CŽV kalėjimas.


Šiame straipsnyje: CŽV kalėjimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
nera ko stebetis tai juk buvo cccr darbuotojai

1-am

1-am portretas
atsipeikėk. Ir gerai, kad nepradės tyrimo, nes niekas neįrodė, kad Lietuvoje toks kalėjimas buvo. manau, jei ir buvo kalinami (nieko neįrodyta), tai buvo dėl ko. Kažkas labai nori teroristus ginti. Ar tik ne žmogaus teisės? Teroristams žudyti nekaltus žmones galima, o jų, pačių sergėk dieve, negalima apkulti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių