Prokurorai apklausė V.Adamkų dėl jo galimai patirto šantažo

Prokurorai apklausė buvusį šalies prezidentą Valdą Adamkų dėl jo teiginių apie galimai patirtą šantažą ir išgirdę, kad jis „be reikalo hiperbolizavo lobistinius veikmus“, atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą.

"Taip, pas prezidentą buvo atvykę prokuratūros atstovai pokalbiui", - BNS sakė V.Adamkaus sekretorė Rimona Matulienė.
Pradėti ikiteisminį tyrimą prokurorų prašė Socialistinio liaudies fronto lyderis Algirdas Paleckis ir „tvarkietis“ Seimo narys Valentinas Mazuronis.

Kaip nurodoma Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiojo prokuroro Simono Slapšinsko nutarime dėl atsisakymo pradėti tyrimą, V.Adamkus apklaustas rugsėjo 20 dieną.

Nutarime, kurio kopiją BNS perdavė A.Paleckis, teigiama, jog prokurorams V.Adamkus nurodė galįs patikslinti, kad jo atžvilgiu jokie asmenys nenaudojo šantažo ar bet kokio kito poveikio, kad jam niekada nebuvo daroma neteisėta įtaka, priimant vienus ar kitus sprendimus. Jis taip pat tvirtino, kad savo viešoje kalboje be reikalo hiperbolizavo lobistinius veiksmus, kurie iš esmės yra kasdienio politinio gyvenimo realybė.
„Pavartodamas žodį “šantažas„ jis teigė nesusimąstęs apie šio žodžio turinį ir tikrai nevartojo šio žodžio ta prasme, kuria šis žodis naudojamas baudžiamuosiuose įstatymuose“, - rašo prokuroras S.Slapšinskas.

V.Adamkus nurodė prokurorams tikrai gavęs rankraštinį dokumentą, kuriame tam tikri asmenys buvo apibūdinami pozityviai, o kiti - negatyviai. Tačiau jo neišsaugojęs ir nepamenantis, apie kokius asmenis šiame dokumente buvo kalbama.

"Kalbėdamas apie tai, kad jo disponuojamus dokumentus galima bus paskelbti tik po penkiasdešimties metų, jis vartojo sarkazmą", - V.Adamkaus liudijimą pateikia prokuroras.
Remdasis tuo S.Slapšinskas padarė išvadą, kad nėra pagrindo pradėti ikiteisminį tyrimą.

Generalinė prokuratūra penktadienį BNS negalėjo pakomentuoti vykusios V.Adamkaus apklaustos - buvo nurodyta, jog atsakingo prokuroro darbe šią dieną nėra.
Rugpjūčio pabaigoje pristatydamas antrąją savo knygą „Paskutinė kadencija: Prezidento dienoraščiai“, kadenciją baigęs prezidentas užsiminė apie svarbių valstybės asmenų šantažą, kurį jam teko patirti vadovaujant Lietuvai.

V.Adamkus pasakojo gaudavęs ranka rašytus įvairius nurodymus, ką jis, kaip šalies vadovas, turėtų daryti, tačiau sakė kol kas pavardžių atskleisti negalintis.
„Kai kurių dalykų aš negaliu įrašyti net į savo dienoraščius, bet aš prisimenu tuos faktus fiksuojančius įvykius šalia su dokumentais, kurie parašyti ne mašinėle. Man atsikėlus penktą valandą ryto, priėjus prie mano kompiuterio ir iš fakso išėmus tą rašytą dokumentą, mūsų šiuo metu Lietuvo tautos vadų ranka rašytas instrukcijas kaip valstybės prezidentui, kuriose sakoma - jeigu tu darai tą, o ne ką kitą, tu griauni valstybę, kaip prezidentas. Tu darai ne tai, o turi daryti tai, turi skirti tą žmogų, o ne kitą“, - kalbėjo kadenciją baigęs šalies vadovas.

„Aš turiu ranka rašytą, ne mašinėle, man, dovanokit tie, kurie man rašė, aš be pavardžių kalbu, surašytą beveik šantažą, kaip valstybės vadovui. Ten rašoma: arba tu darai taip, kaip sakome, arba griauni valstybę. Ir nors tiesiai nepasakyta, kada reikės su tavimi susitvarkysim politiškai “, - tuomet tvirtino V.Adamkus.

Jis aiškino neskelbiantis pavardžių, nenorėdamas padaryti žalos žmonių tikėjimui.
Jis svarstė, kad galbūt neleis minėtų ranka rašytų nurodymų viešinti 50 metų.
V.Adamkus prezidentu buvo dvi kadencijas - 1998-2003 ir 2004-2009 metais.


Šiame straipsnyje: Valdas Adamkusšantažas

NAUJAUSI KOMENTARAI

agentas

agentas portretas
Skuduras ar prezidentas? Ko tyli?

.

. portretas
Skuduras

visiskas

visiskas portretas
mazgote
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių