Profesinėse mokyklose mokytis pradės 19,7 tūkst. jaunuolių

Į profesinio mokymo įstaigas mokytis amato šiemet atėjo 19,7 tūkst. jaunuolių, iš jų 40 proc. jau turi brandos atestatus, pranešė Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM).

„Nors dėl sumažėjusios dešimtokų laidos bendras priimtųjų skaičius nuo pernykščio rekordinio priėmimo pora tūkstančių atsilieka, galima teigti, kad jaunuolių susidomėjimas profesiniu mokymu neslūgsta“, – sako švietimo ir mokslo viceministras Vaidas Bacys.

ŠMM pastebi, jog padaugėjo stojančiųjų į profesines mokyklas po vidurinės mokyklos baigimo – šiemet jų buvo pusantro karto daugiau nei prieš trejus metus.
2008-aisiais į profesines mokyklas įstojo 5,2 tūkst. baigusiųjų vidurines, o 2011-aisiais jose pradeda mokytis 8,2 tūkst. jaunų žmonių, jau turinčių brandos atestatus.

Į profesines mokyklas gali stoti įvairaus amžiaus bei išsilavinimo jaunuoliai – įgiję pagrindinį ar vidurinį išsilavinimą. Bendrojo lavinimo mokyklų abiturientai profesinį išsilavinimą gali įgyti per vienerius ar pusantrų metų, o baigusieji 10 klasių ir siekiantys įgyti kvalifikaciją kartu su viduriniu išsilavinimu profesinėse mokyklose mokosi trejus metus.

Profesinio mokymo įstaigoje įgyta praktiška specialybė suteikia galimybę tęsti studijas kolegijose ar universitetuose. Profesinę kvalifikaciją turintis asmuo stodamas į kolegijas papildomai gauna du balus, į universitetus – vieną, o baigiamojo kvalifikacinio egzamino įvertinimas gali atstoti vieną valstybinį egzaminą.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 69 profesinio mokymo įstaigos, vykdančios pirminio profesinio mokymo programas, jose profesinės kvalifikacijos siekia apie 47 tūkst. asmenų. Profesinis mokymas yra nemokamas, pažangiems mokiniams mokamos stipendijos.


Šiame straipsnyje: švietimasstudijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių