Prieš Švietimo įstatymą sukilę lenkai skelbia tęsiantys protestus

Švietimo įstatymo nuostatoms dėl suvienodintų lietuvių kalbos brandos egzaminų reikalavimų lietuviškų ir tautinių mažumų mokyklų abiturientams prieštaraujantys lenkai žada naujas protesto akcijas.

Į Lietuvos lenkų mokyklų streiko komitetą susibūrę lenkų tautinių mažumų atstovai skelbia kovą rengsiantys protesto eitynes nuo Seimo link Vyriausybės bei mitingą, kuriame bus reikalaujama atsisakyti vienodų brandos egzaminų.

„Ištisus metus Lietuvos lenkų pastangos siekiant apginti lenkiškas mokyklas Lietuvoje nedavė jokių rezultatų. Vis dėlto, esame pasiryžę toliau ginti lenkų ir kitų tautinių mažumų švietimą Lietuvoje. Pirmiausiai mums rūpi mūsų vaikų gerovė, jų teisė mokytis gimtąją kalba“, - deklaruoja protesto iniciatoriai.

Beveik prieš metus Seimas priėmė naujos redakcijos Švietimo įstatymą, kuris, be kitų dalykų, nustatė ir naują lietuvių kalbos mokymo tvarką tautinių mažumų mokyklose,  numatant daugiau pamokų lietuvių kalba, o taip pat nuo 2013 metų suvienodinant lietuvių kalbos brandos egzamino užduotis.

Į protestus įsitraukus ir Lenkijai, rudenį buvo sudaryta Lietuvos ir Lenkijos tarpvalstybinė darbo grupė švietimo klausimais, kuri priėjo prie bendros nuomonės, jog valstybinės kalbos egzamino forma visiems Lietuvos moksleiviams bus vienoda, tačiau vertinimas lietuvių ir tautinių mažumų mokyklų auklėtiniams skirsis.

Tačiau lenkų tautinė mažuma prieštarauja ir tokiam sutarimui bei reikalauja, kad būtų grąžinta senajame įstatyme nustatyta ligšiol galiojusi tvarka, kuomet egzaminų sesijoje valstybinės ir gimtosios lietuvių kalbos egzaminų užduotys skiriasi.

Lietuvos Vyriausybė teigia, kad jos pasirinktas modelis yra vienas iš nuosaikiausių Europoje ir pažymi, kad kitose šalyse, įskaitant Lenkiją, galioja panašios nuostatos dėl vienodo egzamino ir dalykų dėstymo valstybine kalba.


Šiame straipsnyje: LenkaiŠvietimo įstatymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių