Prieš rinkimus – į žmones

Rikiuoti gretas rinkiminėms kovoms baigiantys uostamiesčio politikai įsiteikti rinkėjams bandys žadėdami revoliuciją ir dalydami dovanėles, rašo dienraštis „Klaipėda".

Nusileis sraigtasparniu

Nors iki oficialios rinkiminės agitacijos kampanijos pradžios liko daugiau nei mėnuo, kandidatai į Seimą skuba apie save pranešti kuo garsiau.

Uždraudus partijų reklamą per radiją ir televiziją, politikams tenka sukti galvas, kuo sužavėti rinkėjus.

Paskelbusios vienmandatėse apygardose kandidatuojančiųjų pavardes, partijos šią savaitę rengiasi juos pristatyti klaipėdiečiams.

Rytoj vakare partijos „Tvarka ir teisingumas" kandidatai su savo vedliu Rolandu Paksu priešakyje žada žmonėms pasirodyti nusileidę tiesiai iš dangaus. Juos į Danės skverelį, šalia bendrovės „Teo" būstinės, atskraidins sraigtasparnis.

„Saldainių niekas nedalys. Svarbiausia, kad politikas būtų matomas, kad aktyviai reikštųsi. O rinkėjai turi patikėti, kad yra jėga, kuri gali daug ką pakeisti", - įsitikinęs Klaipėdos liberaldemokratų lyderis Valerijonas Bernotas.

Žada revoliuciją

Viešai deklaruodami, kad jokiomis dovanomis rinkėjų nepapirkinės, R.Pakso pasekėjai sugalvojo būdą, kaip pamaloninti žmones.

Kandidatai į Seimą susitinka su gyventojais ir pasiūlo jiems užpildyti anketas. Neatsisakiusieji gauna dovanų sidabrinę kortelę, kuri suteikia teisę iš arčiau stebėti partijos veiklą ir išreikšti savo nuomonę.

Klaipėdos liberaldemokratai į rinkimų frontą pasiuntė jų koziriu turinčią tapti asmenybę - vienuolikoje pasaulio universitetų studijavusį ir 8 kalbas mokantį 25 metų Stanislovą Tomą. Su rinkėjais aktyviai susitinkantis jaunasis politikas neslepia savo siekių.

Paklaustas, kodėl pasirinko R.Pakso vadovaujamą partiją, vaikinas buvo atviras: „Todėl, kad Lietuvai reikalinga revoliucija".

Rengs piketą

Vieni pirmųjų savo kandidatus vienmandatėse apygardose paskelbę Klaipėdos konservatoriai ir krikščionys demokratai (TS-LKD) taip pat nesėdi rankų sudėję. Patvirtinę preliminarų partijos sąrašą rinkimams, klaipėdiečiai šią savaitę organizuoja piketą prie savivaldybės.

Ketvirtadienio rytą Klaipėdos konservatorių lyderio vadovaujami politikai viešai protestuos prieš tarybos narių ketinimus pasididinti atlygį ir prieš esą netikusią rinkliavos už šiukšlių išvežimą tvarką.

„Tarp tarybos narių - daugybė milijonierių. Jie tai vadina kanceliarinėmis išlaidomis, aš - vokelinėmis išmokomis. Tai tiesiog pasityčiojimas iš žmonių", - piktinosi tarybos narys Naglis Puteikis.

Ar padidinti sau mėnesinę išmoką nuo pusantro šimto litų iki tūkstančio, ketvirtadienį spręs miesto taryba.

Siūlys bausti valdžią

Uostamiesčio politikai prieš rinkimus žmonių simpatijų vaikosi ir skatindami nepakantumą dabartinei valdžiai bei žadėdami šviesesnę ateitį, jeigu bus išrinkti.

Su šūkiu „Įkalk baudas valdžiai" po Lietuvą jau keliauja Liberalų Sąjūdžio „baudomobilis". Partija pasinaudojo galimybe atkreipti gyventojų dėmesį ir per Jūros šventę. Jos metu buvo išdalyti keli tūkstančiai atvirukų, kuriais siekiama atkreipti dėmesį į Baltijos jūros taršą.

„Valdžia siekia paplūdimiuose pristatyti chemijos bačkų, o miesto centre krauti pavojingas chemines medžiagas", - kalbėjo Liberalų Sąjūdžio lyderis Artūras Šulcas.

Jis tikino, jog partija nesirengia prieš rinkimus pernelyg išlaidauti. Esą minėtos akcijos nėra skirtos tik pritraukti rinkėjus, tai - „nuolatinis darbas".

Darbai svarbiau

Ne visos partijos verčiasi per galvą ieškodamos kelių į rinkėjų širdis. Kai kurie politikai įsitikinę, kad jiems reklamos nebereikia.

„Lipti ant scenos, dainuoti ir žarstyti pažadus - ne mano stilius. Kartu su bendražygiais pateiksime programą, kurią pajėgsime įgyvendinti", - tvirtino Liberalų ir centro sąjungos klaipėdiečių vedlys Vidmantas Plečkaitis.

Viešų akcijų kol kas neplanuoja ir uostamiesčio socialdemokratai.

„Visi mūsų kandidatai gerai žinomi klaipėdiečiams. Tegu jie sprendžia pagal darbus ir tegu pasirenka", - tikino pirmąkart rinkimuose į Seimą dalyvaujantis Klaipėdos apskrities gydytojo tarnybos vedėjas Valdemaras Anužis.

Rusų partijoms atstovaujantys politikai teberikiuoja kandidatų gretas ir pavardžių vienmandatėse apygardose kol kas neskelbia. Dvi pavardes kol kas išduoda Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjunga. Danės apygardoje ji deleguoja Seimo narę Aldoną Staponkienę, Pajūrio - palangiškį verslininką Valdą Želvį.

Iki rugpjūčio pabaigos galutinius kandidatuojančiųjų daugiamandatėse apygardose sąrašus viešai paskelbs ir Vyriausiajai rinkimų komisijai įteiks visos šalies politinės partijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių