Prieš ilgąjį savaitgalį - ugniagesių perspėjimai

Vėl artėjant ilgajam šventiniam savaitgaliui, norime atkreipti visuomenės dėmesį į šiemet išaugusį gaisrų skaičių pievose, miškuose ir durpynuose bei pastaruoju metu sparčiai didėjantį skęstančių ir nuskendusių žmonių skaičių.

Vien per praėjusį ilgąjį Joninių savaitgalį ugniagesiai ieškojo net 6 nuskendusių gyventojų, dar 3 skendusius žmones jiems pavyko išgelbėti. Vakar ugniagesiai gelbėtojai ištraukė 2 skenduolius. Todėl ugniagesiai prašo gyventojų labai atsargiai elgtis gamtoje - nepalikti neužgesintų laužų, juos kurti tik tam skirtose vietose, nemėtyti neužgesintų nuorūkų, degtukų, nesimaudyti nežinomose vietose, apsvaigus nuo alkoholio, neišdykauti valtyje, nepalikti prie vandens telkinių be priežiūros mažamečių vaikų.

Be to, pastaruoju metu padaugėjo gaisrų, kai sudega žemės ūkio bendrovių ir gyventojų daržinėse bei ūkiniuose pastatuose sukrautas šienas. Pagrindinės tokių gaisrų priežastys yra neatsargus elgesys su ugnimi, savaiminis šieno užsidegimas, neatsargus rūkymas, netvarkinga pastatų elektros instaliacija.

Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje jau kilo 9337 gaisrai. Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, jų skaičius padidėjo 2 proc. Gaisruose žuvo 149 žmonės (pernai per tą patį laikotarpį - 169), iš jų 7 vaikai (7), o 124 gyventojai (174) buvo traumuoti. Šiemet jau kilo 17 gaisrų, kuriuose žuvo po 2 šalies gyventojus ir 1 gaisras, pasiglemžęs net 4 žmonių gyvybes.

Miestuose žuvo 55 žmonės, o kaimo vietovėse - 94. 17 gyventojų žuvo Vilniuje, 11 - Kaune, po 8 - Varėnos ir Vilniaus rajonuose, 7 - Ignalinos rajone, po 6 - Zarasų ir Šalčininkų rajonuose. 44 žmonių žūties gaisruose priežastimi buvo neatsargus rūkymas, 27 - neatsargus elgesys su ugnimi, 13 gyventojų žuvo dėl priešgaisrinės saugos taisyklių pažeidimų eksploatuojant elektros prietaisus, 10 - dėl krosnių įrengimų ir jų eksploatavimo taisyklių pažeidimų. Dar 44 žmonių žuvimo priežastys tiriamos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių