Prezidentės veto dėl žemės valdymo bus svarstomas Seime

Seimas linkęs pritarti Prezidentės pasiūlymui panaikinus apskričių viršininkų administracijas žemėtvarką palikti vienose - valstybės rankose.

Penktadienį parlamentarams pateiktas valstybės vadovės Dalios Grybauskaitės veto įstatymų pataisoms, pagal kurias žemės valdymas miestuose atiduodamas savivaldybėms, o kaimiškose vietovėse paliekamas Nacionalinei žemės tarnybai prie Žemės ūkio ministerijos ir jos filialams apskrityse. Prezidentė savo veto pasiūlė visą valstybei priklausančios žemės tvarkymą atiduoti Nacionalinei žemės tarnybai.

Seimo nariai balsų dauguma sutiko svarstyti šį valstybės vadovės veto. Galutinai dėl jo turėtų būti balsuojama kitą savaitę.

Opozicija sveikino D.Grybauskaitės pasiūlymus visą žemėtvarką palikti valstybės rankose, valdantieji pasiskirstė į dvi dalis – vieni šiems pasiūlymams pritarė, kiti ne.

Vis dėlto, Seime greičiausiai nesusirinks 71 balsas, prieštaraujantis Prezidentės veto, todėl jo atmetimui pajėgų neužteks ir valstybės vadovės pateiktiems pasiūlymams turėtų būti pritarta. Tai reiškia, kad nuo šių metų liepos 1 dienos, kai bus panaikintos apskričių viršininkų administracijos, jų dabar atliekama žemėtvarkos funkcija turėtų būti atiduota Nacionalinei žemės tarnybai. Savivaldybės prie žemės valdymo kol kas nebus prileistos.

Seime gegužės pabaigoje svarstant įstatymą premjeras Andrius Kubilius paprieštaravo Prezidentės pozicijai, palaikydamas nuostatą, kad miestuose žemėtvarką reikia atiduoti savivaldybėms ir tik kaimiškuose rajonuose palikti Nacionalinei žemės tarnybai. Premjeras tikino, kad taip bus stiprinama savivalda, nes ateityje visos žemės valdymo reikalus planuojama palaipsniui atiduoti savivaldybėms.

Pritarus Prezidentės pasiūlymams, pasak A.Kubiliaus, „bus ieškoma tokios išeities, kad savivalda vis dėlto sustiprėtų“.

Valstybės vadovės nuomone, Seimo siūlymas išskaidyti valstybinės žemės valdymą ne palengvintų, bet apsunkintų ir pačių savivaldybių plėtros projektus. Abejonių dėl valstybinės žemės miestuose naudojimo, jos valdymo teises perleidus savivaldybėms yra pareiškusi Valstybės kontrolė, o Specialiųjų tyrimų tarnyba sako, jog valstybinės žemės valdymo ir disponavimo funkcijų perdavimas savivaldybėms ne tik neužkirstų, bet dar padidintų piktnaudžiavimo ir neskaidrių sprendimų dėl valstybinės žemės panaudojimo tikimybę.

Prezidentės pateiktuose siūlymuose Seimui pabrėžiama, jog už valstybinę žemę ir mieste, ir kaime turi būti atsakinga viena valstybės institucija.

„Prezidentė suklydo arba buvo suklaidinta. Manau, kad buvo gerai subalansuotas įstatymas, todėl likus tiek nedaug laiko iki liepos 1-osios, negalima visko taip suvelti. Esu prieš veto ir raginu jį atmesti“, - sakė valdančiosios Liberalų ir centro sąjungos atstovas Žilvinas Šilgalis.

„Prezidentė tikrai nesuklydo - žemė turi būti valdoma centralizuotai, o ne paskirsčius į šešiasdešimt kunigaikštystėmis pavirstančių savivaldybių“, - tvirtino opozicinių socialdemokratų narys Jonas Jagminas.

Balsuojant Seime 95 buvo už veto pateikimą, 5 prieš.


Šiame straipsnyje: grybauskaitėveto

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių