Prezidentės kandidatą į VSD vadovus opozicija giria, valdantieji tyli

Prezidentei Daliai Grybauskaitei antradienį pateikus kandidatą į Valstybės saugumo departamento (VSD) direktorius, jį palankiai įvertino opozicijos atstovai, tuo metu valdančiosios koalicijos nariai pareikšti savo nuomonę vengia.

"Manau, tai vienas iš geriausių mūsų kariškių. Pirmiausia, jis turi gerą išsilavinimą ir gerą patirtį - taip pat ir tarptautinę. Labai buvo vertinamas NATO. Pats ne kartą girdėjau. Yra apdovanotas tarptautiniais apdovanojimais", - Krašto apsaugos ministerijos Antrojo operatyvinių tarnybų departamento laikinąjį direktorių pulkininką leitenantą Gediminą Griną antradienį BNS gyrė socialdemokratas Gediminas Kirkilas.

Su G.Grina jis dirbo, kai vadovavo Krašto apsaugos ministerijai.

G.Kirkilo teigimu, kandidatas į VSD direktorius kaip karininkas yra dirbę įvairiose srityse.

"Todėl galiu vertinti tik teigiamai. Manau, tai atitinka koncepciją, kurią kėlė prezidentė, rinkdama naują VSD vadovą - kad jis būtų ne iš sistemos, kad būtų pakankamai depolitizuotas. Man jis atrodo depolitizuotas kaip kariškis. Jis jokioje politinėje veikloje nedalyvauja. Nepastebėdavau, kad jis kaip nors politikuotų", - tikino socialdemokratas.

Anot jo, ne politiko pasirinkimas vadovauti VSD šiomis aplinkybėmis yra privalumas, ypač dabar, kai Seimas yra susiskaldęs.

"Žiniasklaida rašo, kad jis artimas ministrei (krašto apsaugos ministrei Rasai Juknevičienei - BNS), bet aš nemanau, kad taip yra. Jis normalus kariškis, supranta VSD ir gali jam vadovauti", - tvirtino G.Kirkilas.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narys "tvarkietis" Valentinas Mazuronis BNS sakė asmeniškai kandidato nepažįstąs, bet iš pirmo žvilgsnio G.Grina jam esą daro gerą įspūdį.

"Pirmas įspūdis, susipažinus su trumpa jo biografija, kad tai žmogus, turintis pakankamai kompetencijos, darbinės patirties, tai karininkas. Pirmas įspūdis - nėra priežasčių, kurios neleistų patvirtinti jo kandidatūros", - sakė jis.

Tačiau frakcijos apsisprendimą esą lems susitikimas su pačiu kandidatu.

Kita NSGK narė "darbietė" Virginija Baltraitienė taip pat tvirtino, jog jos balsavimą lems pokalbis su G.Grina. Tačiau ji laiko privalumu, jog VSD direktoriumi siūlomas asmuo, nedirbantis pačioje struktūroje.

"Turbūt yra ir pliusas, ir minusas (kad kandidatas yra iš šalies - BNS). Pliusas yra tas, kad jis nėra jokiais santykiais susijęs, nėra subjektyvaus žmogiško faktoriaus. Ateini iš šalies ir viską vertini, kaip padaryti tą darbą geriau, visiškai neturėdamas išankstinio nusistatymo prieš vieną žmogų, prieš kitą, prieš vienas funkcijas, prieš kitas. Minusas - kad galbūt yra trūkumas patirties. Bet aš labiau matyčiau pliusą", - teigė ji.

Tuo metu valdantieji atsisakė vertinti prezidentės pasirinktą kandidatą.

Premjeras Andrius Kubilius ir NSGK narė, krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė atsisakė komentuoti.

"Manau, kad svarbiausia - prezidentės pozicija, o asmeninės pozicijos iki tol, kol mes nesvarstėme komitete, kur viskas išsakoma, tai manau, būtų nekorektiška išsakinėti", - antradienį BNS sakė NSGK pirmininkas konservatorius Arvydas Anušauskas.

Panašiai kalbėjo ir jo pavaduotojas liberalcentristas Vytautas Bogušis. Jis teigė, kad G.Grina, kaip kontržvalgybininkas, jam padarė gerą įspūdį, bet ką siūlyti vadovauti VSD yra "prezidentės prerogatyvi, kurią būtų sunku komentuoti".

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį VSD vadovu skirti pasiūlė karinės žvalgybos karininką G.Griną.

Prezidentūros išplatintame pranešime teigiama, kad naujojo VSD vadovo laukia nelengvas iššūkis - "pertvarkyti departamento veiklą pagal Prezidentės iniciatyva parengtą Žvalgybos kontrolės ir koordinavimo stiprinimo koncepciją ir organizuoti darbą taip, kad už valstybės nacionalinį ir ekonominį saugumą atsakingi politikai operatyviai gautų sprendimų priėmimui būtiną informaciją, kurios poreikius nustatys Valstybės gynimo taryba".

VSD generalinio direktoriaus postas atsilaisvino pernai gruodį iš šių pareigų atsistatydinus Povilui Malakauskui. D.Grybauskaitės dekretu laikinai vadovauti VSD šiuo metu yra pavesta šios įstaigos vadovo pavaduotojui - 39 metų Romualdui Vaišnorui.

Departamento generalinį direktorių skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

1990 metais G.Grina baigė fizikos mokslus Vilniaus universitete, o Krašto apsaugos sistemoje pradėjo dirbti 1992-aisiais.

2001-2004 metais G.Grina ėjo Lietuvos gynybos atašė JAV pareigas, vėliau buvo paskirtas į Antrąjį operatyvinių tarnybų departamentą, 2005 metais tapo departamento direktoriaus pavaduotoju, o 2009-aisiais - laikinuoju jo vadovu.


Šiame straipsnyje: GrinaVSD

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių