Prezidentė: Vyriausybė veikia teisingai, nors ir neišvengia klaidų

Prezidentė Dalia Grybauskaitė tvirtina, kad Andriaus Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė imasi šaliai sunkmečiu būtinų sprendimų, tačiau nesugeba išvengti klaidų.

Interviu Lietuvos televizijos laidai „Savaitė“ valstybės vadovė sakė: „Ši Vyriausybė daro tai, kas neišvengiama. Bet kaip ji tai daro? Yra nemažai klaidų, jos neatitaisomos. Todėl sprendimai realiai nepasiekia ekonomikos taip greitai ir efektyviai, kaip galėtų pasiekti“.

D.Grybauskaitė neįvardijo konkrečių Vyriausybės klaidų, kurios nebuvo pataisytos. Tačiau Prezidentė pastebėjo, kad vis dar nėra pradėta socialinės sistemos reforma, neaiški ir gana paini mokesčių sistema.

Paklausta, ar esant tokiam nepopuliarumui, A.Kubilius ir jo vadovaujama Vyriausybė gali tęsti darbą, Prezidentė pateikė pavyzdį, kad "Europos vyriausybes, kurioms reikėjo daryti būtinus, bet nepopuliarius sprendimus, turi aukoti savo reitingus“.

Pasak valstybės vadovės, bet kuri vyriausybė dabartinėmis sudėtingomis finansinėmis, ekonominėmis ir socialinėmis sąlygomis būtų priversta imtis panašių sprendimų, kokius darė ir tebedaro A.Kubiliaus ministrų kabinetas. „Visoms vyriausybėms iššūkis būtų vienodas ir visos būtų priverstos daryti tą patį – pirmiausia, karpyti viešuosius finansus ir administracines išlaidas. Tai neišvengiama“, - kalbėjo ji.

D.Grybauskaitė pakartojo esanti prieš naujų mokesčių įvedimą ar esamų didinimą, siekiant gerokai sumažinti kitų metų biudžeto deficitą. „Aš abstrakčių pasiūlymų dėl mokesčių kėlimo niekada nesvarstysiu. Mokesčių didinimo kelias artimiausiu metu nėra naudingas Lietuvai. Yra daug kitų rezervų, ypač kovoje su šešėliniu verslu, korupcija ir kontrabanda“, - sakė Prezidentė.

Valstybės vadovė tvirtino negalinti vertinti planų ateityje kompensuoti sumažintas pensijas, nes vis dar nėra aiškus tikslus mechanizmas, kaip ir kada tai galėtų būti daroma. „Kai matysiu konkretų įstatymą dėl kompensavimo, tuomet ir spręsiu, ar jis priimtinas. Kol kas turime tik Vyriausybės patvirtintą kompensavimo koncepciją, o reikės konkrečių įstatymų. Tikiuosi, juos turėsime“, - pabrėžė ji.

D.Grybauskaitė tvirtino vis dar laukianti „Sodros“ reformos. „Rimtų pokyčių „Sodros“ sistemoje kol kas nėra. Tie pokyčiai, kurie buvo iki šiol pasiūlyti, labiau skirti užlopyti esamas skyles. Bet tai ne struktūrinės reformos. Jų vis dar laukiu“, - teigė Prezidentė.

Pirmadienį spaudos konferencijoje užsiminusi apie pastabas Aplinkos bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoms, Prezidentė savaitgalį patikslino neturėjusi galvoje tik ministrų Gedimino Kazlausko ir Donato Jankausko darbo: „Kalbėjau apie ministerijas, ne apie ministrus, nors, aišku, vadovas labai daug ką reiškia. Tačiau šiuo atveju kalbėjau apie ministerijų aparatus, kurie, mano nuomone, neatsiskleidžia, nepanaudoja to, kas gali būti efektyviai darbe panaudota“.

D.Grybauskaitė nenorėjo personalizuoti ir išsakytų pastabų Valstybinei mokesčių inspekcijai, todėl ji nepatvirtino, kad reikalaus šios institucijos vadovo Modesto Kaseliausko atsistatydinimo, nors ir griežtai nepaneigė to. „Mokesčių inspekcijos darbo irgi nenorėčiau personalizuoti. Jeigu būtų konkrečių personalinių pretenzijų, jas atitinkamos institucijos reikštų“, - kalbėjo Prezidentė.


Šiame straipsnyje: grybauskaitėkubilius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių