Prezidentė: valstybinė žemė turi būti valdoma centralizuotai

Prezidentė Dalia Grybauskaitė nepritaria siūlymui žemę miestuose atiduoti valdyti savivaldybėms, o kaimuose - Nacionalinei žemės tarnybai.

Tai numatoma padaryti nuo liepos 1 dienos naikinant apskričių viršininkų administracijas, kurios šiuo metu prižiūri visą žemėtvarką.

Oficialiame Prezidentūros pranešime spaudai nurodoma, kad D.Grybauskaitė nepritaria gimusiems pasiūlymams išskaidyti žemėtvarką skirtingoms institucijoms.

"Vykstant intensyvioms diskusijoms dėl Žemės įstatymo pakeitimo ir papildymo įstatymo projekto ir artėjant balsavimui dėl šio įstatymo projekto priėmimo Seime, Prezidentė pabrėžia, jog šis įstatymas privalo užtikrinti efektyvų, racionalų, centralizuotą ir visuomenine nauda pagrįstą valstybinio turto - žemės - valdymą bei užkirsti kelią korupcijai valstybinės žemės disponavimo srityje", - sakoma pranešime.

"Šiuo metu svarstomame įstatymo projekte yra siūloma valstybinę žemę kaimo vietovėse patikėjimo teise perduoti Nacionalinei žemės tarnybai prie Žemės ūkio ministerijos, o valstybinę žemę miestuose - savivaldybėms. Tokiu būdu miestų valstybinės žemės nuoma, pardavimas ir perleidimas kitų asmenų nuosavybėn priklausys išimtinai tik nuo savivaldybės institucijų ir pareigūnų priimamų sprendimų, nekontroliuojamų valstybės", - pabrėžia Prezidentūra.

Prezidentės įsitikinimu, "valstybinės žemės miestuose valdymo teisių perdavimas savivaldybėms iš esmės prieštarauja valstybės vykdomai centralizuoto valstybinio turto valdymo politikai".

D.Grybauskaitės nuomone, valstybė, atsisakydama savo pagrindinio materialiojo turto - valstybinės žemės - valdymo, naudojimo ir disponavimo ja, tampa priklausoma nuo savivaldybių institucijų sprendimų. „Valstybės institucijos turi prisiimti atsakomybę ir garantuoti, kad valstybinė žemė netaps įrankiu spekuliacijoms, o bus naudojama išimtinai tik žmonių labui", - teigia Prezidentė.

Pasak šalies vadovės, siekiant užkirsti kelią neskaidriems sprendimams valstybinės žemės disponavimo srityje, būtina įgalinti vieną atsakingą valstybės instituciją kontroliuoti valstybinę žemę visoje valstybės teritorijoje, nesvarbu, ar ji yra kaime, ar mieste.

"Tokiu būdu ši valstybės institucija galėtų užtikrinti tinkamą, skaidrią, vieningą ir labiausiai valstybės ir visuomenės interesus atitinkančią visos valstybinės žemės tvarkymo, naudojimo, valdymo ir disponavimo ja priežiūrą", - pabrėžiama Prezidentūros pranešime.

Valdančiosios koalicios atstovai žada atsižvelgti į D.Grybauskaitės nuomonę, kai Seime bus priimami įstatymo dėl žemėtvarkos pakeitimai. Seimo Kaimo reikalų komiteto vadovas Edmundas Pupinis tikina, kad įstatymo priemimo metu yra galimi net ir esminiai pakeitimai projekte.

Neatmetama, kad Seimas sutiks visą valstybinę žemę atiduoti Nacionalinei žemės tarnybai bei jos filialams visose šalies apskrityse.


Šiame straipsnyje: grybauskaitėvalstybinė žemė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių