Prezidentė su H. Clinton aptarė regioninio saugumo klausimus

Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė su ESBO Ministrų Taryboje dalyvaujančia JAV valstybės sekretore Hillary Clinton aptarė regioninio saugumo klausimus ir pasirengimą kitų metų pavasarį Čikagoje įvyksiančiam NATO valstybių ir vyriausybių vadovų susitikimui, praneša Prezidentūra.

Prezidentės teigimu, Lietuvos ir Baltijos šalių kaimynystėje didėja kariuomenės ir ginkluotės skaičius, vykdomi intensyvūs kariniai mokymai, todėl NATO matomumas ir realus buvimas yra ypatingai svarbūs.

Šalies vadovė pabrėžė, jog rengiantis NATO vadovų susitikimui Čikagoje labai svarbu, kad prioritetiniai išliktų tokie klausimai kaip NATO pajėgumai vienodai ginti visas šalis nares, kad NATO kuriamos gynybos sistemos, pavyzdžiui, priešraketinės gynybos, būtų nepriklausomos nuo kitų valstybių ar aljansų sistemų. Galiausiai siekiant gynybos efektyvumo būtina užtikrinti, kad oro policijos misija Baltijos šalyse taptų nuolatine.

Lietuva siekia ne tik savo šalies apginamumo, bet taip pat prisideda prie NATO pajėgumų didinimo. Matomiausias Lietuvos indėlis - Lietuvos kariai, dalyvaujantys tarptautinėse operacijose, taip pat šiais metais įsteigtas Energetinio saugumo centras, kuris turėtų tapti NATO kompetencijos centru.

„Esame aktyvi ir inovatyvi valstybė, lygiavertė Aljanso narė", - teigia Lietuvos vadovė. Pasak Prezidentės, svarbu išleisti ne daugiau, bet efektyviau, skiriant daugiau dėmesio naujoms grėsmėms, technologijų vystymuisi.

2012 metais Lietuva perims vadovavimą Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimui, todėl susitikime taip pat aptartos JAV ir Šiaurės ir Baltijos regiono bendradarbiavimo plėtojimo galimybės.


Šiame straipsnyje: ESBO

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ekonominė pagalba

Ekonominė pagalba portretas
Priešingų pozicijų šalys ESB problemas turėtų spręsti ekvivalentiškai. Sambūris vienoms šalims ekonomiškai naudingas, kitoms - pražūtingas. Pasaulinės konferencijos turėtų neliesti piniginių klausimų, taip pat tautinių tradicijų, būties. Amerika pasauliniame kare faktiškai nedalyvavo, bet kiršinti sugeba. Visiškas globalizavimas nenaudingas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių