Prezidentė siūlo atsisakyti rinkimų išlaidų kompensavimo iš biudžeto

Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo įstatymo pataisas Seimui teikianti prezidentė Dalia Grybauskaitė siūlo ne tik atsisakyti juridinių asmenų aukų, bet ir prievolės iš biudžeto partijoms kompensuotį dalį patirtų rinkimų išlaidų.

Anksčiau įstatyme įrašytas tik kaip galimybė, 2010 metais Seimui priėmus įstatymo pataisas dalies politinės kampanijos išlaidų finansavimas tapo privalomu - šį straipsnį ir siūlo braukti prezidentė.

Šalies vadovės siūlymu būtų atsisakyta nuostatos, jog ne mažiau kaip 3 proc. rinkėjų balsų surinkusioms partijoms, jei jos neturi su politine kampanija susijusių skolinių įsipareigojimų, kompensuojama iki 25 proc. politinės kampanijos išlaidų.

Prezidentės teigimu, galimybė partijoms papildomai prie skiriamos metinės dotacijos iš valstybės biudžeto gauti iki 25 proc. rinkimų metu patirtų išlaidų kompensaciją sudaro prielaidas partijoms išleisti daugiau nei surenkama piniginių aukų, kartu įgyjamas ir nepagrįstas pranašumas prieš kitus politinės kampanijos savarankiškus dalyvius.

Seimui 2010 metais priėmus pataisas, kuriomis įtvirtinta prievolė mokėti kompensacijas už rinkimų išlaidas, partijoms skubiai iš Privatizavimo fondo buvo skirta 4 mln. 99 tūkst. litų kompensuoti 2008 metų Seimo rinkimų išlaidoms.

Savo teikiamomis Partijų ir politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymo pataisomis prezidentė taip pat siūlo uždrausti juridiniams asmenims remti partijas, perpus - nuo 20 iki 10 vidutinių mėnesinių darbo užmokesčių - sumažinti leistiną aukos dydį fiziniams asmenims, nustatyti, kad auka negalėtų viršyti 10 proc. aukotojo deklaruotų metinių pajamų, tačiau aukojantiems mažas sumas (iki 0,02 VMDU) leisti aukoti supaprastinta tvarka, t.y. iš jų nereikalauti pajamų deklaravimo.

Prezidentės D.Grybauskaitės teigimu, kaimyninės šalys - Lenkija, Latvija ir Estija - jau yra atsisakiusios juridinių asmenų paramos partijoms, o Lietuvos politinė sistema „taip ir liko viena iš neskaidriausių regione“.

Pernai balandį svarstydamas Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės naujos redakcijos įstatymą, Seimas atmetė konservatoriaus Arvydo Anušausko pateiktą pasiūlymą uždrausti juridiniams asmenims aukoti partijoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kauniete

kauniete portretas
Labai teisingas Prezidentes sprendimas.Partiju nereikia remti.Tauta rinks ,jei matys kas ,kiek dirba ir del ko ,ir kam dirba.O monopolistam reiktu uzdrausti remti partijas ir bet ka ,kas dalyvauja rinkimuose.Tada butu labai aisku ,jei dirbi tautai ,tai busi ir isrinktas.

Šaunuolė

Šaunuolė portretas
Prezidentė. Seniai taip reikėjo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių