Prezidentė: reikia skatinti ūkių gaivinimą saugomose teritorijose

Būtina supaprastinti paramos teikimo pradedantiesiems ūkininkams reikalavimus, kad jiems parama būtų prieinama. Taip tvirtina Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Šalies vadovė tokias mintis išsakė antradienį Varėnos rajone apsilankiusi sūrių gamyba ir geromis iniciatyvomis garsėjančiame Dargužių kaime.

Prezidentės teigimu, taip pat turėtų būti labiau skatinamas ūkių gaivinimas saugomose teritorijose, kur nyksta ūkininkavimas. Taip ne tik būtų suteikiama nauda kaimui, bet ir puoselėjama gamta, o tokios vietos taptų patraukliais traukos centrais lankytojams.

"Siekiant palaikyti lietuviško kaimo gyvybiškumą negalima ignoruoti smulkiųjų ūkių. Todėl privalome diferencijuoti kaimo politiką, atkreipdami dėmesį ne tik į stambiuosius ūkius, bet ir į mažus ūkius kaip į labai svarbų elementą, leidžiantį kaimui išlikti gyvam", - kalbėjo šalies vadovė.

Ji nurodė, jog kaimas turi išlikti orus ir sugebėti save išlaikyti, kurti darbo vietas, siekti, kad žmonės pasiliktų kaime ir neišvažiuotų gyventi į miestą ar į užsienį. O tam, pasak Prezidentės, labai svarbu bendruomeniškumas, pilietiškumas ir pasitikėjimo ryšio tarp žmonių sukūrimas. "Dargužių kaimas yra puikus bendruomeniškumo ir gerosios iniciatyvos pavyzdys, kai vienas ūkis aplink save sugeba suburti žmones ir visą kaimą sutelkia bendram darbui", - kalbėjo valstybės vadovė.

Susitikimo dalyviai paminėjo, jog pradedantys ūkininkavimą jaunieji ūkininkai negali pasinaudoti parama, skirta ūkių įsikūrimui dėl reikalavimo turėti ne mažiau 12 hektarų žemės, nes dažniausiai pradedantys ūkininkai tiek žemės įsigyti negali dėl didelės žemės kainos, o bankai neteikia tam kreditų. Taip pat parama skiriama ūkininkams pagal Europos kaimo plėtros programą nenumato galimybės remti smulkiuosius ūkius.

Pasak šalies vadovės, būtina supaprastinti paramos teikimo pradedantiesiems ūkininkams reikalavimus, kad ši parama būtų prieinama ir jauniems bei iniciatyviems smulkiesiems ūkininkams.

Valstybės vadovė taip pat apsilankė žilvičius ir šilauoges auginančioje uždarojoje akcinėje bendruomenėje "Jūsų sodui", Rūtos Sakalienės etnografinėje kaimo turizmo sodyboje Marcinkonyse, susitiko su bitininkystės muziejaus įkūrėju, Musteikių kaimo šviesuoliu Romu Norkūnu.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė paskatino kaimo žmones nebijoti imtis iniciatyvos, ieškoti naujų galimybių ir idėjų, būti aktyviems ir išradingiems bei atrasti tą savo veiklos sritį, kuri yra paklausi ir skatina jų verslo plėtrą.


Šiame straipsnyje: grybauskaitė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių