Prezidentė paskirs A.Gelūną naujuoju kultūros ministru

Birželio paskutinėmis dienomis naujojo kultūros ministro pareigas turėtų pradėti eiti dabartinis Vilniaus dailės akademijos prorektorius studijoms Arūnas Gelūnas.

Pasiryžusi paskirti

Antradienį Prezidentė Dalia Grybauskaitė priėmė A.Gelūną, kurį valdančioji Tautos prisikėlimo partija (TPP) teikia skirti naujuoju Kultūros ministerijos vadovu vietoje dabar šias pareigas einančio aktoriaus Remigijaus Vilkaičio.

„Susitikimas ir pokalbis buvo labai vaisingas, sutarta dėl visų klausimų“, - po pokalbio informavo Prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys. Jis pranešė, kad valstybės vadovė nusiteikusi pasirašyti dekretą dėl A.Gelūno paskyrimo naujuoju kultūros ministru.

Pasak būsimojo ministro, kultūros srityje nemažai iššūkių, dauguma jų susiję su sudėtinga finansine situacija, nes beveik visiems projektams trūksta lėšų. Todėl esą bus ieškoma galimybių į kultūros sritį labiau pritraukti europines lėšas.

A.Gelūnas sieks pertvarkyti kultūros srities valdymą. „Norėtųsi pasiekti, kaip yra Šiaurės valstybėse ir kitose šalyse – kultūros formavimas atskirtas nuo įgyvendinimo. Kultūros ministerija turi formuoti politiką šioje srityje ir sistemoje, o Kultūros taryba ją įgyvendinti, vadovaudamasi ministerijos nustatytomis gairėmis bei turimomis finansinėmis galimybėmis“, - teigė jis.

Bet ar peržiūrės Kultūros ministerijos struktūrą, A.Gelūnas pažadėjo atsakyti vėliau, kai susipažins su ja, su tomis funkcijomis, kurias dabar atlieka ši žinyba.

Įgyvendindamas kultūros politiką, naujasis ministras žada pasikliauti tarptautinių ekspertų pateiktais patarimais.

Nežino, ar atleis G.Kėvišą

A.Gelūnas sakė esąs pasiryžęs tęsti R.Vilkaičio pradėtą politiką, „vežant kultūrą į regionus“, taip pat didesnį dėmesį skirti paveldo priežiūrai.

Tačiau A.Gelūnas teigė neremiąs R.Vilkaičio nuostatos, kad „jeigu bibliotekoms trūksta knygų ir pinigų, tegu jos užsidaro“.

Būsimasis ministras nežinojo, ar atleis iš pareigų ir kaip apskritai baus Nacionalinio operos ir baleto teatro direktorių Gintautą Kėvišą, kurį Valstybės kontrolė kaltina milijoniniais biudžeto iššvaistymais. „Pirmiausia reikia susipažinti su Valstybės kontrolės išvadomis ir jas vykdyti. Šis klausimas, žinoma, nekvestionuojamas“, - tikino A.Gelūnas.

Naujasis ministras pažadėjo būti atviras žurnalistams.

Pareiškė nepasitikėjimą

Arūno Valinsko vadovaujama TPP dar balandį pareiškė nepasitikėjimą savo pačios deleguotu kultūros ministru R.Vilkaičiu, todėl pareikalavo jo atsistatydinimo. Pagal valdančiosios keturių centro dešinės koalicijos sutartį Kultūros ministerijos vadovo portfelis atiduotas TPP deleguojamiems kandidatams.

Kelis kartus šios partijos siūlomi pretendentai į naujuosius ministerijos vadovus, tarp kurių buvo ir pats A.Valinskas, būdavo atmetami Prezidentės arba premjero Andriaus Kubiliaus. Tačiau birželio pradžioje rastas preliminarus sutarimas dėl A.Gelūno kandidatūros. Jai esminių pastabų nepareiškė nei D.Grybauskaitė, nei Vyriausybės vadovas, nei TPP partneriai valdančiojoje koalicijoje.

Todėl praėjusią savaitę R.Vilkaitis pateikė premjerui atsistatydinimo iš kultūros ministro pareigų pareiškimą. A.Kubilius padėkojo ministrui už darbą ir perdavė Prezidentei teikimus atleisti R.Vilkaitį ir naujuoju Kultūros ministerijos vadovu paskirti A.Gelūną.

Dailininkas ir filosofijos daktaras

Po susitikimo su kandidatu Prezidentė pasirašius dekretą dėl jo paskyrimo ministru, A.Gelūnas galės kitą antradienį, birželio 29 dieną, prisiekti Seime ir pradėti eiti šias pareigas.

Tai bus penktasis pakeitimas 2008 metų pabaigoje dirbti pradėjusioje A.Kubiliaus Vyriausybėje, tačiau tik trečiasis pasikeitęs ministras po to, kai pernai liepą Ministrų kabinetas grąžino savo įgaliojimus naujai išrinktai bei prisiekusiai Prezidentei D.Grybauskaitei ir buvo iš naujo performuotas.

Kai Vyriausybėje pasikeičia daugiau kaip pusė ministrų, ji turi iš naujo gauti Seimo įgaliojimus. A.Kubiliaus vadovaujamame Kabinete yra iš viso 14 ministrų.

41 metų A.Gelūnas yra dailininkas grafikas, filosofijos daktaras, pastaruosius šešerius metus dirbęs Vilniaus dailės akademijos prorektoriumi studijoms.


Šiame straipsnyje: GelūnasVilkaitis

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių