Prezidentė nori efektyvesnės kovos su korupcija

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pakartojo, kad Lietuvoje yra per daug institucijų, kovojančių su korupcija, todėl ši kova nėra efektyvi.

Antradienį Seime perskaičiusi savo pirmąjį metinį pranešimą Prezidentė, atsakydama į žurnalistų klausimus, pastebėjo, kad korupcija yra apėmusi labai daug Lietuvos gyvenimo sričių. Tačiau kova su ja nėra efektyvi, nepaisant gausaus institucijų, užsiimančių šia kova, skaičiaus.

„Su korupcija privalo kovoti labai daug institucijų. Kaip jau minėjau anksčiau, jų yra per daug. Net aštuonios, kurios praktiškai nesidalina informacija“, - tvirtino D.Grybauskaitė.

Todėl, jos nuomone, būtina „visos valstybės mastu spręsti šią problemą“, tai yra bandant ne tiktai jungti skirtingas institucijas, bet ir nustatant aiškias taisykles, kaip dalintis turima informacija apie korupciją, kontrabandą, šešėlinę ekonomiką.

D.Grybauskaitė sukritikavo ir nepakankamą kovą su oligopolijomis, įsitvirtinusiomis kai kuriose ekonomikos srityse. „Daugelyje Lietuvos ekonomikos sektoriuose jos yra – turiu galvoje ir energetiką, ir socialines paslaugas, ir vaistus. Prieš kelis dešimtmečius atkurdami savo valstybę ir atsikratydami planinės ekonomikos labai paskubėjome nueiti į visišką ekonomikos liberalizavimą, nesukūrę jokių kontrolės mechanizmų. Tai ir nulėmė oligopolijų įsigalėjimą“, - pastebėjo valstybės vadovė.

Jos nuomone, Konkurencijos taryba, turinti kovoti už ekonomikos konkurencingumą, skaidrumą ir monopolinių bei oligopolinių likučių naikinimą, dirba neefektyviai. „Nors taryboje ir dirba naujas vadovas, bet institucija dar dirba nepakankamai efektyviai. Norėčiau matyti ne tik energingesnį darbą, bet ir norėčiau matyti daugiau pasiūlymų, greitesnių tyrimų. Kita vertus, vien tik lėti tyrimai gal ir nėra bėda. Bėda yra teismai, kurie labai lėtai sprendžia klausimus, susijusius su ekonomikos konkurencingumo didinimu. Esu ir metiniame pranešime sakiusi, kad praktiškai neturime teismų skirtų baudų už tai“, - apgailestavo D.Grybauskaitė.


Šiame straipsnyje: grybauskaitėkorupcija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių