Prezidentė nespėlioja, ar Ukraina šiemet pasirašys asociacijos sutartį

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako nenorinti spėlioti, ar Ukrainos prezidento sprendimo paleisti kalinamos ekspremjerės Julijos Tymošenko bendražygį Jurijų Lucenką pakaks, kad Europos Sąjunga šiemet Vilniuje pasirašytų asociacijos sutartį.

Šalies vadovės teigimu, malonės suteikimą buvusiam Ukrainos vidaus reikalų ministrui ES vertina labai pozityviai, bet tikisi tolesnių reformų žmogaus teisių srityje.

„Šis žingsnis buvo tikėtinas ir iš pokalbių, kuriuos vasario mėnesį turėjau su prezidentu, labai buvo tikėtina, kad būtent toks žingsnis bus padarytas. Bet ar jo pakaks tam, kad visos Europos šalys sutiktų, kad pasirašymas įvyktų, aš dar nenorėčiau spėlioti“, - pirmadienį BNS sakė D. Grybauskaitė.

„Tikrai esu įsitikinusi, kad šis žingsnis vertinamas visose ES šalyse labai pozityviai, ir labai noriu tikėti, kad dar su kitomis būtinomis vidaus žmogaus teisių srities reformomis, kurias Ukraina turi atlikti, kad šis žingsnis tikrai bus labai svarbus darant sprendimus, ar pasirašyti su Ukraina būtent dabar, artimiausiu metu, tai yra šiemet, asociacijos sutartį, ar ne“, - teigė prezidentė.

Prezidentė pabrėžė, jog labai svarbu, kad šiemet Vilniuje būtų pasiekta kuo daugiau tokių šalių kaip Ukraina, Gruzija, Armėnija ir Moldova atžvilgiu. Rytų partnerystės viršūnių susitikimas Lietuvos sostinėje vyks lapkričio mėnesį.

„Mes pirmininkausime ES, ir be jokios abejonės mums labai svarbu, kad Rytų partnerystės susitikimas, kuris vyks Vilniuje, įvyktų kuo rezultatyvesnis, kad kuo daugiau būtų pasiekta visų šalių atžvilgiu šitų partnerystės programų. Tai būtų ir Ukraina, ir Gruzija, ir Armėnija ar Moldova“, - BNS sakė D. Grybauskaitė.

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius sekmadienį suteikė malonę J. Lucenkai, kuriam teismas skyrė ketverių metų kalėjimo bausmę už piktnaudžiavimą įgaliojimais ir grobstymą.

Jis buvo suimtas 2010 metų gruodį, o į laisvę turėjo išeiti 2014 metų pabaigoje.

ES ne kartą reikalavo, kad Ukraina pademonstruotų pažangą rinkimų sistemoje ir užkirstų kelią „selektyviam teisingumui“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių