Prezidentė: NATO bendradarbiavimas su Rusija bus naudingas ir Lietuvai

Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, apibendrindama lapkričio 19-20 dienomis Lisabonoje vykusį NATO viršūnių susitikimą teigė, jog atsižvelgta į visus Lietuvos keltus reikalavimus ir dėl ateities saugumo garantijų Baltijos šalims, ir dėl tolimesnių aljanso santykių su Rusija. 

"Penktasis straipsnis Baltijos šalims pagaliau realiai pradėjo veikti. Turime viską, ko šiame susitikime reikalavome. Turime Lietuvos apginamumo įtvirtinimą, NATO patvirtino atvirų durų politiką, tai reiškia, kad visos šalys, kurios yra demokratinės ir vykdys visus reikalavimus, galės tapti narėmis. Aljansas patvirtino, jog tampa organizacija, pasirengusia priimti visus dvidešimt pirmojo amžiaus iššūkius, tarp jų ir kibernetinių atakų, energetinio saugumo ir kitų", - sakė Lietuvos vadovė. 

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, taip pat pabrėžė, jog nėra pamato baimintis aljanso atversto naujo bendradarbiavimo puslapio su Rusija. Pasak Prezidentės, šaltojo karo laikai baigėsi ir visos šalys sutaria, jog būtina ieškoti naujų bendradarbiavimo su Rusija būdų ir perspektyvų. 

"Rusiją kviečiame bendradarbiavimui, dialogui, tačiau ne susiliejimui su NATO. Bendradarbiavimas bus naudingas abiem pusėms. Turime trečiuosius priešus, su kuriais reikia kovoti bendrai. Dabartinis bendradarbiavimas su Rusija ginkluotės ir priešraketinės gynybos srityje atveria naujas saugumo garantijas ir Lietuvai. NATO neatsisako jokių savo teisių, prioritetų ir atsakomybės. Rusija, per šį bendradarbiavimą taip pat įtraukiama į atsakomybės prisiėmimą, užtikrinant saugumą tiek Europoje, tiek pasaulyje. Tai naudinga ir Lietuvai. Džiaugiuosi, jog į visus mums svarbius jautrumus, į mūsų pareikštas pastabas atsižvelgta. Tikimės, jog tą pasitikėjimą, kurį šiandien Rusijai pademonstravo NATO šalys, Rusija supras, priims ir atsakys tuo pačiu," - teigė Prezidentė. 

Pasak Prezidentės Dalios Grybauskaitės, dvi dienas trukęs NATO valstybių vadovų susitikimas parodė, jog šalys pademonstravo, kad turi pakankamai politinės valios suteikti naują impulsą aljanso veiklai, vykdyti būtinas vidaus reformas, stiprinti kolektyvinę gynybą ir vaisingai bendradarbiauti su likusiu pasauliu.

 "Atsinaujinusi NATO pasirengusi prisiimti atsakomybę ant savo pečių ir džiaugiuosi, jog Lietuva sugebėjo šiame istoriniame aljanso raidos etape dalyvauti labai ryškiai," - sakė Lietuvos vadovė.


Šiame straipsnyje: NATODalia Grybaiskaitė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių