Prezidentė linki Seimui pamiršti politines rietenas ir populizmą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė tikisi, kad prasidėjusią Seimo rudens sesiją lydės politinių jėgų susitelkimas, priimant šaliai svarbius sprendimus. Valstybės vadovė taip pat įspėjo parlamentarus nepriimti populistinių sprendimų, nes ekonominė padėtis dar neleidžia to daryti.

Perskaitė Seimo vadovė 

2008 metais išrinktas Seimas penktadienį pradėjo eilinę rudens sesiją. Prezidentė negalėjo atvykti pasveikinti parlamentarų, nes dalyvauja Rygoje vykstančiame Baltijos valstybių vadovų susitikime, todėl jos laišką perskaitė Seimo pirmininkė Irena Degutienė.

„Šį politinį sezoną bus svarbu, kaip niekada, parlamentinių politinių jėgų susitelkimas ir bendros Seimo, Vyriausybės, Prezidento institucijos pastangos siekiant svarbių Lietuvai sprendimų. Esu pasiryžusi ir toliau glaudžiai bendrauti su visomis parlamentinėmis frakcijomis, įdėmiai išklausyti tiek valdančiosios koalicijos, tiek opozicinių jėgų nuomones ir siūlymus“, - laiške parlamentarams rašo D.Grybauskaitė.

 Naują politinį sezoną pradedančiam Seimui Prezidentė palinkėjo politinio ryžto priimant Lietuvos žmonėms itin svarbius įstatymus, ypač skirtus kovai su korupcija stiprinti ir baudžiamajai atsakomybei griežtinti, įskaitant ir išplėstinę turto konfiskaciją. „Organizuoto nusikalstamumo, vagysčių, sukčiavimo, papirkinėjimo neremia nei vienos partijos programa, todėl esu tikra, jog Seimo frakcijos vieningai pritars mano siūlymams kovos su korupcija srityje, nežiūrint sudėtingo politinių jėgų balanso, kuris šiuo metu yra Seime“, - pabrėžė valstybės vadovė.

Nurodė prioritetus

Jos teigimu, „tam, kad žmonės pajustų realias permainas, būtinas valdžios institucijų sutarimas ir bendradarbiavimas visais prioritetiniais valstybei klausimais: dėl elektros ir dujų rinkos kūrimo ir plėtros, „Sodros“ reformos, nedarbo mažinimo, ekonomikos skatinimo ir biudžeto patvirtinimo“.

„Stiprios politinės valios, blaivaus proto, susitelkimo ir ryžto prireiks artėjant prie esminio parlamentinių metų įvykio - biudžeto svarstymo ir tvirtinimo. Sunkmetis pamažu atsitraukia, ekonomika rodo pirmuosius atsigavimo ženklus. Bet neapsigaukime - kitų metų biudžetas dar negalės būti dosnus. Kviečiu nepasiduoti pagundai ir nepaversti šio proceso skambia artėjančių savivaldybių tarybų rinkimų kampanija“, - laiške parlamentarams teigia Prezidentė.

Naujo politinio sezono darbus ir valstybės prioritetus rudens sesijos išvakarėse D.Grybauskaitė aptarė su Seimo valdyba.

Savo įžanginėje kalboje I.Degutienė priminė Seimo nariams, kad dabartinės kadencijos parlamentarai išrinkti 2008-aisiais ketveriems metams, todėl šio rudens viduryje bus minimas kadencijos vidurys. „Labai norčiau, kad likusią kadencijos pusę susikoncentruotume į du veiklos prioritetus – priimtų įstatymų kokybę ir parlamentinės veiklos įtvirtinimą bei stiprinimą“, - pabrėžė ji.

Seimo pirmininkė ragino parlamentarus skirti ypatingą dėmesį tiek savo, tiek Vyriausybės teikiamų įstatymų kokybei, nes „nuolatinis jų taisymas nedaro garbės įstatymų leidėjams“.

Tikisi sesiją baigti laiku 

I.Degutienė informavo, kad rudens sesijai yra teikiama per 700 teisės aktų projektų. Praėjusios pavasario sesijos metu buvo įregistruota beveik 1000 projektų, tačiau net trečdalio jų nespėta pateikti parlamentarams svarstyti. „Šioje sesijoje bus dar mažiau posėdžių, nes numatomas kitų metų biudžeto svarstymas. Tai bus didžiausias rudens sesijos darbas, kuris atims nemažai laiko“, - kalbėjo Seimo vadovė.

Ji paragino Seimo narius peržiūrėti savo siūlomus teisės aktų projektus, stengiantis atrinkti tik pačius svarbiausius, strateginius, prioritetinius, teisiškai tvarkingai parengtus.

Vis dėlto, Seimo vadovė tikisi, kad rudens sesiją pavyks baigti laiku, tai yra iki Kalėdų. Paprastai Seimo rudens sesija yra pratęsiama iki sausio vidurio ar net pabaigos.

Pasak I.Degutienės, parlamentinė kontrolė irgi yra labai svarbus veiklos baras. „Tikiuosi, kad visi sutelktai dirbsime ir šia linkme. Pirmiausia kreipiuosi į komitetus ir komisijas, kad savo darbuose nesibarstytume į detales, imtumėmės sisteminių sprendimų“, - sakė ji. „Tikiuosi, kad šios sesijos metu pavyks pagerinti Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės ir Antikorupcijos komisijų darbą“, - pridūrė Seimo vadovė.

Rudens sesijos darbų programą Seimas turėtų patvirtinti kitą savaitę.

Posėdžio pradžioje prisimintas šią vasarą miręs Seimo narys, socialdemokratas Algis Rimas. Jo atminimas pagerbtas tylos minute.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių