Prezidentė: Lietuva sieks padėti Turkijai tapti ES nare

Pirmininkaudama Europos Sąjungai (ES), Lietuva sieks paspartinti derybas dėl Turkijos narystės bloke, trečiadienį pareiškė prezidentė Dalia Grybauskaitė po susitikimo su Vilniuje viešinčiu Turkijos prezidentu Abdullah Gulu (Abdula Giulu).

Pasak D. Grybauskaitės, šiemet gali pavykti pradėti derybas dėl vieno ar dviejų naujų derybų skyrių. Iš 35 skyrių, dėl kurių turi susitarti šalys kandidatės, Ankara nuo 2005 metų yra pradėjusi derybas tik dėl 13.

„Lietuva, pirmininkaudama ES kitą pusmetį, yra pasirengusi padėti Turkijai ne tik atverti, bet ir pagreitinti derybų procesą. Tokia politinė galimybė tikrai yra. Manome, kad bus galima atidaryti vieną ar du straipsnius derybose“, - žurnalistams sakė D. Grybauskaitė.

Šalies vadovė taip pat perspėjo, jog atsižvelgiant į geopolitinę situaciją, „labai svarbu, kad šie procesai neužsitęstų per ilgai“.

„Svarbu, kad Europai Turkija reikalinga ir kol kas Turkijai reikalinga Europa. Sakau “kol kas„ todėl, kad labai svarbu, kad šie procesai neužsitęstų per ilgai. Todėl, kad ir Europa keičiasi, keičiasi ir Turkija. Keičiasi ir geopolitinė situacija visame regione“, - tvirtino prezidentė.

Pasak jos, tikimasi, kad Briuselio ir Ankaros derybas dėl Turkijos narystės ES pavyks atnaujinti Airijos pirmininkavimo ES Tarybai metu.

„Mes tikimės, kad galbūt Airijos prezidentavimo metu prasidės darybų atnaujinimas. Mūsų pirmininkavimo metu mes tą derybų procesą norėsime tikrai paspartinti“, - kalbėjo Lietuvos vadovė.

Turkijos prezidentas teigė, kad didelių ir daug gyventojų turinčių šalių priėmimo į ES procesas yra skausmingas ir pabrėžė, kad net ir baigus derybas dėl visų skyrių Turkija automatiškai netaps ES nare.

„Mes turime daug gyventojų, didelę ekonomiką, o tokių didelių šalių priėmimas visada buvo skausmingas. Žinome tuos dalykus iš praeities. Kai kurios šalys patyrė tą patį. Tačiau yra svarbu išlaikyti proceso gyvybingumą. Sėkmingas derybų proceso užbaigimas mums taip pat yra labai svarbus“, - teigė A. Gulas.

„Galų gale net jei derybos yra baigtos sėkmingai, nėra pilnateisės automatinės narystės, nes kai kurios šalys nusprendė patikėti šį klausimą referendumui. Turkijos žmonės taip pat gali galvoti kitaip tuo metu. Kas yra svarbu šiuo metu, tai sėkmingas derybų užbaigimas, ir mes tikimės, kad jūsų pirmininkavimo metu bus atverti nauji derybų skyriai“, - kalbėjo Turkijos prezidentas.

Turkijos pastangos įstoti į ES pastaraisiais metais buvo įstrigusios.


Šiame straipsnyje: LietuvaTurkijaES

NAUJAUSI KOMENTARAI

gebelsas

gebelsas portretas
Prezidente pati supranta ka pasake????
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių