Prezidentė grasina nepasirašyti biudžeto, jeigu jis bus populistinis

Prezidentė Dalia Grybauskaitė grasina nepasirašyti kitų metų biudžeto, jeigu jis bus kupinas populistinių pažadų prieš artėjančius savivaldos rinkimus.

Ketvirtadienį po susitikimo su Seimo vadovybe Prezidentė pareiškė laukianti iš Vyriausybės ir parlamento realaus, o ne populistinio kitų metų biudžeto. "Iš karto noriu pasakyti, kad biudžeto priėmimo procese laikysiuos tos pozicijos, kad biudžetas neturi tapti rinkiminių pažadų kompleksu arba paketu. Rinkėjų pirkimas biudžetu, dar ir esant sudėtingai ekonominei padėčiai, nebus toleruojamas", - pabrėžė ji.

"Tokio įstatymo nepasirašysiu", - pridūrė valstybės vadovė.

Pasak D.Grybauskaitės, visos politinės jėgos Seime turi suvokti, kad "biudžetas turi atitikti galimybes ir Lietuvos žmonių poreikius, o ne politinių partijų artėjančiuose savivaldybių rinkimuose poreikius".

Žurnalistų paklausta, ar tiki, kad apsilpusi valdančioji koalicija sugebės atsispirti beveik pusę balsų Seime turinčios opozicijos politinėms atakoms, įskaitant ir kitų metų biudžeto priėmimą, D.Grybauskaitė atsakė jaučianti, kad opozicija pati nėra apsisprendusi, ko nori. "O kol opozicija neapsisprendžia, pozicija visada gali susitvarkyti su politiniais iššūkiais", - įsitikinusi Prezidentė.

Ketvirtadienį valstybės vadovė pirmą kartą prieš artėjančią Seimo sesiją apsilankė parlamento rūmuose ir susitiko su visa jo vadovybe. "Bendravome labai dalykiškai, aptarėme rudens sesijos programą, galimus įstatymų projektus, požiūrį tiek Prezidentės, tiek ir mūsų. Sutarėme, kad tokie valdybos susitikimai arba pas Prezidentę, arba Seime būtų reguliarūs, kad galėtume dalykiškai pabendrauti", - po beveik valandą trukusio susitikimo sakė Seimo pirmininkė Irena Degutienė.

Valstybės vadovė tvirtino, kad artėjančioje Seimo rudens sesijoje svarbūs bus ne tik su kitų metų biudžetu susiję įstatymai, bet ir teisės aktai, skirti kovai su korupcija. "Pirmiausia, raudona gija mūsų darbo turi būti antikorupcinė kova, kova su visokių formų organizuotu nusikalstamumu. Matydama, koks intensyvus bus rudens politinis sezonas, bijodama, kad vėl gali būti labai didelis pasiūlymų srautas prieš savivaldos rinkimus, esu pasirengusi padėti Seimo valdybai nustatyti prioritetus įstatymų prėmimo procese, palaikydama kai kuriuos pasiūlymus", - sakė ji.

Prioritetiniais naujo politinio sezono darbais Prezidentė taip pat įvardijo nedarbo mažinimą, "Sodros" reformą, elektros ir dujų rinkos kūrimą ir plėtrą.

Pasak valstybės vadovės, "ypatingas dėmesys turi būti skiriamas ne tik įstatymų kokybei, bet ir jų priėmimo trukmei". D.Grybauskaitė paragino "nevilkinti pribrendusioms permainoms būtinų sprendimų, o sprendžiant jautrius, ypač socialinius klausimus, nesivadovauti skuba". Šalies vadovė taip pat ragino Seimą atsisakyti ydingos praktikos teisės aktus taisyti priėmimo stadijoje.

D.Grybauskaitė teigė susitikimo su Seimo valdyba metu pajutusi, kad jos ir parlamento vadovybės prioritetai būsimai sesijai "praktiškai labai sutampa".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių