Prezidentė apsilankys Mėnaičiuose atstatytame partizanų bunkeryje

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį apsilankys Radviliškio rajone, Mėnaičių kaime, atidaromame atstatytame Lietuvos partizanų bunkeryje, kuriame įkurtas 1949 metų vasario 16-osios Nepriklausomybės deklaracijos memorialas.

Šalies vadovė Radviliškio kultūros centre apžiūrės Lietuvos kariuomenės kovas prieš bermontininkus atspindinčią ekspoziciją "Lietuvos laisvės kovose naudoti ginklai", vėliau dalyvaus memorialo atidarymo iškilmėse, apžiūrės atstatytą Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio Tarybos vadavietės bunkerį, kuriame ir buvo pasirašyta istorinė deklaracija, pranešė Prezidentūra.

Iškilmėse taip pat dalyvaus krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius, Radviliškio rajono savivaldybės meras Antanas Čepononis, Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio (LLKS) pirmininkas Jonas Čeponis.

Pasak Radviliškio savivaldybės, memorialą sudaro atstatytas autentiškas Lietuvos partizanų vyriausiosios vadavietės bunkeris, virš jo esanti klėtis ir šalia bunkerio pastatytas skulptoriaus Jono Jagėlos sukurtas paminklas Lietuvos partizanams ir Nepriklausomybės deklaracijai atminti.

Memorialo paminkle yra įamžinti visų aštuonių deklaraciją pasirašiusių partizanų - Jono Žemaičio-Vytauto, Adolfo Ramanausko-Vanago, Leonardo Grigonio-Užpalio, Juozo Šibailos-Merainio, Vytauto Gužo-Kardo, Aleksandro Grybino-Fausto, Petro Bartkaus-Žadgailos ir Broniaus Liesio-Nakties - vardai. Pasak pranešimo, į dangų iš paminklo pagrindo stiebiasi eglės, simbolizuojančios mišką, partizanų prieglobstį, jų motinų gėlą ir ilgesį.

Į atstatyto bunkerio vidų lankytojams patekti nebus galima, jį bus galima apžiūrėti iš viršaus, įėjus į atstatytą klėtį, bunkerio viršus uždengtas stiklu. Bunkerio ekspozicijoje - restauruoti partizanų daiktai, eksponatai iš Šiaulių "Aušros" muziejaus ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro Genocido aukų muziejaus fondų.

Memorialo įkūrimo inicijavo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras, Radviliškio rajono savivaldybė ir LLKS.

Bunkerio, klėties ir paminklo statymo darbai buvo pradėti 2010 m. pavasarį, tam buvo skirta 350 tūkst. litų.

Sovietinės okupacijos metais laisvės kovotojų paskelbtoje deklaracijoje buvo išdėstytos pabrėžta, kad okupacijos metu LLKS Taryba yra aukščiausias tautos politinis ir karinis organas, vadovaujantis politinei ir karinei tautos išlaisvinimo kovai. Teigiama, kad partizanų vadovų paskelbtas dokumentas sudarė teisinį ir politinį Lietuvos ginkluoto pasipriešinimo pagrindą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių