Prezidentė apdovanojo Lietuvos laisvės gynėjus

Prezidentė Dalia Grybauskaitė Laisvės gynėjų dienos proga penktadienį Sausio 13-osios atminimo medaliais apdovanojo aštuonis šalies piliečius, 1991 metų sausio-rugsėjo mėnesiais aktyviai gynusius Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę, saugojusius visuomenės rimtį ir žmonių sveikatą.

Medaliais penktadienį buvo pagerbti penki vilniečiai (Robertas Baronas, Pranas Mackonis, Jurgis Sidaravičius, Dainius Šileikis, Kęstutis Zigmantas Viržintas), du kauniečiai (Česlovas Dobrovolskis, Ernestas Lukoševičius) ir Vilkaviškio gyventojas Rolandas Liepuonius, BNS pranešė Prezidentūra.

Pasak šalies vadovės, Sausio 13-oji – ne tik kovų dalyvių prisiminimų diena, bet ir visos šalies dėkingumo diena žmonėms, pakeitusiems istoriją savo drąsia meile laisvai Lietuvai.

„Privalome užtikrinti, kad praeitimi taptų abejonės, o ne pati tiesa apie sausio įvykius. Senatis turi įsigalioti tik cinizmui, o ne teisingumo atkūrimui“, – teigė D.Grybauskaitė.
Įteikdama valstybės apdovanojimus, šalies vadovė padėkojo laisvės gynėjams už pasirinktą laisvę ir teisybę bei parodytą drąsą ir pilietiškumą lemtingomis Lietuvai dienomis.

Lietuvoje penktadienį minimos 21-osios 1991 metų sausio 13 dienos įvykių metinės.
Sausio 13-oji Lietuvoje minima kaip Laisvės gynėjų diena, pagerbiant žuvusiuosius 1991 metų sausio 13 dieną per sovietų kariuomenės veiksmus Vilniuje.

Sovietai tuomet karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo SSRS.

Sovietų kariuomenei ir specialiesiems daliniams užimant Televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, žuvo 14, nukentėjo daugiau kaip tūkstantis beginklių žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Jeigu Gribauskaitė skolintais pinigais ruošiasi kompensuoti dėl krizės sumažėjusias pensijas, tai kodėl tokiais pačiais skolintais pinigais nekompensuoja dėl tos pačios krizės sumažintas algas? Taip išeitų, kad Ji nėra "visiems lygiai teisinga"... Vadinasi - Ji laužo duotą priesaiką, skirtingai vertina tokių pačių priežasčių pasekmes, vieniems teikia privilegijas, o kitus- diskriminuoja. Labai įdomu, o kodėl dirbančiųjų interesų negina nei profsąjungos, nei Paleckiukas, negina net žydų aferistų nuskriaustas Paksas? Juk jeigu į „prieškrizinį“ lygį grąžinamos pensijos, tai kodėl negrąžinami dirbančiųjų atlyginimai? Kadangi darbo žmonės šios valdžios yra akivaizdžiai skriaudžiami ir diskriminuojami, tai ši valdžia turėtų nesitikėti, kad dirbantieji ją nuo ko nors gintų. Nors gali būti, kad Gribauskaitė, pagal Maskvos žydų nurodymą, akivaizdžiu neteisingumu bando sukurstyti dirbančiųjų nepasitenkinimą ir jį nukreipti prieš Nepriklausomos Lietuvos valdžią...

Politikams

Politikams portretas
Siūlau pažiūrėti labai seną filmuką "Tas, kuris upelyje gyvena". Gal mažiau Lietuvai kenksit.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių