Prezidentė apdovanojimus įteikė per 600 asmenų

Nuo inauguracijos 2009-ųjų liepą praėjus daugiau nei 2 metams ir 5 mėnesiams valstybės vadovė Dalia Grybauskaitė nacionalinius apdovanojimus skyrė 608 asmenims.

Jos pirmtakai valstybės apdovanojimų buvo kur kas dosnesni, rašo dienraštis „Lietuvos žinios“.

Prezidentas Valdas Adamkus pirmosios kadencijos metu nuo priesaikos davimo praėjus tokiam pačiam laikotarpiui apdovanojimų jau buvo išdalijęs beveik keturiskart, o antrosios - tris kartus daugiau.

Kiek ilgiau nei metus prezidento pareigas ėjęs Rolandas Paksas suspėjo apdovanoti beveik tokį patį skaičių asmenų, o po jo laikinai, vos tris mėnesius, prezidentavęs tuometis Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas apdovanojimais įvertino net 277 asmenis, remdamasis apdovanotųjų asmenų duomenų bazės informacija praneša dienraštis.

D.Grybauskaitės įteiktais valstybiniais apdovanojimais gali didžiuotis 513 Lietuvos ir 95 užsienio piliečiai. Iš pastarųjų dominuoja Norvegijos pilietybę turintys asmenys - jiems 47 nacionalinius apdovanojimus prezidentė įteikė savo pirmojo oficialaus vizito į šią Skandinavijos valstybę metu, šių metų balandį. Po norvegų rikiuojasi Lenkijos piliečiai, jiems įteikta 13 apdovanojimų, latviams - 9, vokiečiams, austrams ir JAV piliečiams - po 3.

Aukščiausio laipsnio nacionaliniu apdovanojimu - Vytauto Didžiojo ordinu su aukso grandine - D.Grybauskaitė įvertino Norvegijos karalių Haroldą V ir buvusį Latvijos prezidentą Valdį Zatlerą. Jau mirusį Rusijos prezidentą Borisą Jelciną šalies vadovė įvertino antru pagal laipsnį apdovanojimu - Vyčio kryžiaus ordino Didžiuoju kryžiumi.
Vytauto Didžiojo ordino Didysis kryžius įteiktas Norvegijos kronprincui Haakonui ir kronpincesei Mette-Marit, buvusiam Lenkijos vadovui Lechui Walesai ir V.Zatlero žmonai Lilitai Zatlerei.

Kaip „Lietuvos žinias“ patikino prezidentės spaudos tarnyba, pagal šiuo metu galiojančią tvarką teikimus apdovanojimams svarsto ir išvadas krašto vadovei teikia Apdovanojimų taryba. Teisę teikti asmenų kandidatūras apdovanojimams pagal įstatymą turi Vyriausybė, Seimo pirmininkas ir jo pavaduotojai, ministras pirmininkas, Vyriausybės nariai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Brazauskiniai žydai laikėsi Konstitucijos ir leido "turėti įsitikinimus ir juos laisvai reikšti", o bailūs landsberginiai žydai už tuos pačius teiginius, dėl kurių brazauskiniai nereiškė pastabų, bylas kelia. Matyt landsberginių klano sprendimui turi reikšmę tai, kad jų vadas vaidina "tikrą" žydą. Žydam matyt nepakanka to, kad jie užvaldė Lietuvą (visos valstybinės šventės žydiškos kilmės), tai landsberginiai žydai dar ruošiasi ir siautėti- drausti LR Konstitucijos žmonėms garantuotą „teisę turėti nežydiškus įsitikinimus ir juos laisvai reikšti“. Žinoma, Gribauskaitei žmogaus konstitucinės teisės nesvarbios.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių