Prezidentas vėl siūlo atleisti V.Greičių

Prezidentas pasirašė dekretą, kuriuo vėl teikia Seimui Vytauto Greičiaus atleidimą iš Aukščiausiojo Teismo pirmininko pareigų. Tokį sprendimą V.Adamkus priėmė po pasitarimo su Seimo pirmininku Česlovu Juršėnu.

Tuo tarpu Seimo opozicinių bei kai kurių valdančiųjų frakcijų atstovai teigia pasigendą platesnio tarimosi dėl Aukščiausiojo Teismo pirmininko.

Seimas ženklia balsų persvara praėjusią savaitę nepritarė Prezidento teikimui atleisti V.Greičių iš teismo pirmininko pareigų. V.Greičiaus 9 metų kadencija šiame poste baigiasi antradienį.

Konservatorių vadovas Seimo pirmininko pavaduotojas Andrius Kubilius teigė, kad Seimas ir antrą kartą gali nepritarti Prezidento teikimui atleisti V.Greičių.

„Jei bus toks pats teikimas dėl atleidimo ir vėl nebus išspręsta problema dėl pavedimo laikinai eiti kam nors pirmininko pareigas, tai Seimo sprendimas vėl gali būti toks pats. Jei tariamasi tik su Č.Juršėnu, tai tegul Č.Juršėnas ir balsuoja", - sakė A.Kubilius.

Opozicinės „Tvarkos ir teisingumo" frakcijos atstovas Rimantas Smetona svarstė, kad valdantieji greičiausiai tikisi, jog savo poziciją gali pakeisti kuri nors iš opozicinių frakcijų, praėjusią savaitę nepritarusių V.Greičiaus atleidimui. Priešingu atveju, pasak parlamentaro, Seimo vadovas nebūtų siūlęs Prezidentui antrą kartą vėl teikti Seimui dekretą dėl pirmininko atleidimo.

R.Smetona teigė nesitikįs prezidentūros bandymų oficialiai tartis su frakcijomis.

Seimo valdančiosios valstiečių liaudininkų frakcijos, kurios dalis praėjusią savaitę taip pat nepritarė siūlymui atleisti V.Greičių, seniūnė Aldona Staponkienė teigė, jog Prezidento atstovai jau anksčiau turėjo konsultuotis su frakcijomis.

Pagal pagrindinį šalies įstatymą, Aukščiausiojo Teismo pirmininką Prezidento teikimu skiria ir atleidžia Seimas. Dėl šios priežasties parlamentarai diskusijoje ketvirtadienį pabrėžė, jog, nepaisant kadencijos trukmės, tik Seimas sprendžia, ar atleis V.Greičių, ar ne. Prezidentas savo ruožtu pareiškė, jog nesutikdamas atleisti V.Greičiaus Seimas pats save įvarė teisinėn aklavietėn. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių