Premjerui neaišku, kam Rusija parduos būsimos Kaliningrado AE elektrą

Premjeras Andrius Kubilius teigia, jog Rusijos sprendimai dėl Kaliningrado atominės elektrinės (AE) statybos suaktyvėja, Lietuvai darant pažangą dėl atominės jėgainės statybos Visagine.

A.Kubilius taip pat pabrėžia, jog kol kas neaišku, kam rusai pardavinės Kaliningrado jėgainės elektrą, jei ją ir pastatytų.

"Man atrodo, Lietuvoje padarėme didžiulį proveržį, per paskutinius metus plėtodami ir vystydami pasirengimą Visagino atominės elektrinės statybai. Paskelbtas tarptautinis konkursas ieškant strateginio investuotojo, manau, kad jis baigsis sėkmingai per artimiausius porą mėnesių", - ketvirtadienį "Žinių radijui" sakė Vyriausybės vadovas.

"Matome, kad Rusijoje tai sukelia padidintą aktyvumą priimant įvairius sprendimus, nors man lieka visiškai neaišku - skirtingai nuo to, kiek atvirai mes dirbame ir kaip atvirai prieinama visa informacija - kam ir kur Rusija ruošiasi pardavinėti Kaliningrado atominėje elektrinėje būsimą pagaminta elektrą", - kalbėjo A.Kubilius.

Pasak premjero, Kaliningrado AE projekto plėtojimas jam kelia abejonių "ir technologiškai, ir ekonomiškai".

Rusija yra paskelbusi ketinimus jau šiemet pradėti atominės elektrinės statybas Kaliningrade. Planuojama, kad joje veiks du 1150 megavatų galios blokai, kurie turėtų pradėti veikti atitinkamai 2016 ir 2018 metais.

Žiniasklaidos teigimu, galiniam elektros eksportui rusai teigia planuojantys elektros jungtį su Vokietija, palei Rusijos ir Vokietijos dujotiekį "Nord Stream", jo tiesimo darbus ketinama pradėti šiemet balandį.

Rusus ypač domina galima elektros jungtis su Lenkija, taip pat linijų su Lietuva stiprinimas. Jie parengė galimo žiedo Kaliningradas-Lietuva-Lenkija planą, jį pavadino "Kaliningrado energetiniu žiedu".


Šiame straipsnyje: AEelektrakubilius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių