Premjeras užtarė labdaros žarstytojus

Seimo Audito komitetui pradėjus domėtis, kodėl ministrai iš reprezentacijai skirtų lėšų pernai aukojo labdarai, premjeras Andrius Kubilius neigia, kad šios lėšos buvo naudojamos labdarai, rašo "Lietuvos žinios".

Premjeras A.Kubilius ir ministrai pernai dalį reprezentacijai skirtų lėšų naudojo pagal paskirtį: suvenyrams, gėlėms, dovanėlėms, dalyvavimui įvairiuose renginiuose. Tačiau kai kurių ministerijų vadovai valstybės pinigus aukojo Bažnyčiai, kūdikių namams, bendruomenės centrams - pirko ir dovanojo įvairius daiktus.

Seimo Audito komitetui kilo įtarimų, kad tokios išlaidos gali prasilenkti su Labdaros ir paramos įstatymu, draudžiančiu labdarai skirti valstybės lėšas. Premjeras A.Kubilius neseniai raštu informavo Audito komiteto pirmininkę Loretą Graužinienę, kad ministrai jokių įstatymų nepažeidė, nes labdaros esą apskritai nedalijo.

Premjero pasirašytame atsakyme teigiama, kad Vyriausybė iš ministerijų gavo duomenis apie reprezentacijai skirtų lėšų naudojimą.

"Ministrų reprezentavimo fondų lėšos nebuvo naudojamos labdarai ir paramai", - teigiama premjero atsakyme. Rašte cituojamas Labdaros ir paramos įstatymas, pažymima, kad valstybės institucijos labdaros neteikia.

Be to, anot rašto autorių, Vyriausybės patvirtintoms sritims leidžiami ministrų reprezentacijai skirti pinigai nėra pripažįstami labdara. Premjeras pažadėjo, kad šių lėšų panaudojimo tvarka bus tobulinama.

Tačiau valstybės pinigus labdarai aukojo ne vienas ministras. Tai nurodoma kai kurių ministerijų "Lietuvos žinioms" atsiųstuose atsakymuose. Pernai krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė labdarai skyrė 5,1 tūkst litų, tuometis sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas sutrikusio vystymosi kūdikių namams už 12,6 tūkst. litų nupirko pramoninę skalbimo mašiną. Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas 3,5 tūkst. litų parėmė Lietuvos našlaičių broliją, Pagynės vaikų globos namus, Domeikavos vaikų ir jaunimo centrą.

Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis 1 tūkst. litų parėmė Klaipėdoje esantį "gyvybės langelį", tuometis užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas už 1,5 tūkst. litų Tolminkiemio K.Donelaičio muziejui nupirko žoliapjovę, 2,5 tūkst. litų parėmė sudegusios bažnyčios Labanore atstatymą.

Seimo Audito komiteto pirmininkė LGraužinienė apgailestavo, kad premjeras A.Kubilius Seimui atsiuntė minėtą atsakymą.

"Tai rodo arba Vyriausybėje dirbančių pareigūnų, rengiančių raštus, nekompetentingumą, arba demonstruoja premjero požiūrį į Seimą kaip instituciją. Juk kreipėsi ne pavieniai parlamentarai, o visas komitetas. Gali būti, kad premjeras tiesiog neskaito to, ką pasirašo", - sakė politikė.

Ji dar kartą pabrėžė, kad ministrai pernai leisdami reprezentacijai skirtas lėšas nusižengė teisės aktams.

"Įžvelgėme akivaizdžių pažeidimų, todėl prie šio klausimo komitetui teks grįžti", - tvirtino LGraužinienė. Ji teigė apie gautą atsakymą iš A.Kubiliaus informuosianti Seimo valdybą, o dėl tolesnių žingsnių turės apsispręsti Audito komitetas.

Pasak parlamentarės, įmanoma pasiekti, kad ministrų netinkamai panaudotos valstybės lėšos būtų grąžinamos į biudžetą.

"Kadangi premjeras į problemą nesureagavo, prašysime Valstybės kontrolės, kad ji, atlikdama ministerijų finansinį auditą, įvertintų labdarai skirtų lėšų teisėtumą", - tvirtino ji.

Parlamento pirmininkė Irena Degutienė Seimo Audito komitetui nurodė išsiaiškinti, ar racionaliai naudojamos valstybės lėšos kai kurių ministerijų valdininkams mokant priedus prie algų.

Pasak LGraužinienės, dėl šių dalykų Seimo Audito komitetas greičiausiai sudarys darbo grupę.


Šiame straipsnyje: labdara

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių