Premjeras: prioritetas – švietėjiškam darbui, o ne abortų draudimui

Premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad abortų klausimu prioritetą skirtų švietėjiškam darbui, o ne jų draudimui.

Tai ministras pirmininkas sakė komentuodamas koalicijos partnerių Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) įregistruotą abortus uždraudžiančio įstatymo projektą ir su juo nesutinkančių Lietuvos moterų socialdemokračių sąjungos rezoliuciją, raginančią Seimo narius nepalaikyti LLRA iniciatyvos.

Pasak A. Butkevičiaus, LLRA ir jo vadovaujamai valdančiai Lietuvos socialdemokratų partijai priklausančios organizacijos „nuomonių nesutapimas nėra didelis“.

„Kiek aš žinau, LLRA savo programoje yra įsirašiusi tokią nuostatą, ir, aš manau, jie nuosekliai to siekia. Aš manau, kad ne draudimais ir įstatymų priėmimais reikia (…) spręsti šitą problemą, o jų matymu. Tai yra visiškai kitos priemonės. Čia aš prioritetą skirčiau švietėjiškam darbui įvairiuose lygiuose ir ugdant žmonių sąmoningumą, bet ne draudimu“, - interviu Lietuvos radijui antradienį sakė A. Butkevičius.

Premjeras tikino, kad abortų klausimu nesutarimų koalicijoje nekils.

LLRA atstovai Seime, „darbietis“ Kęstutis Daukšys ir „Drąsos kelio“ partijos frakcijos atstovas Algirdas Patackas parlamente įregistravo Gyvybės prenatalinėje fazėje įstatymo projektą, kuriuo būtų draudžiama atlikti abortus.

Pagal projektą, nėštumą gydytojas galėtų nutraukti tik tuo atveju, jei nėštumas gresia nėščios moters gyvybei ar sveikatai, arba yra pagrįstų įtarimų, jog nėštumas atsirado dėl nusikalstamų veikų. Nutraukti nėštumą esant aukščiau minėtoms sąlygoms būtų leidžiama, jei nuo nėštumo pradžios praėjo ne daugiau kaip 12 savaičių.

Projektą vertinę Seimo teisininkai nurodė, jog kyla klausimas dėl jo atitikimo tarptautinėms konvencijoms, taip pat svarsto ir dėl jo atitikimo Lietuvos Konstitucijai, tačiau tiesiogiai prieštaravimo išvadoje nenurodė.

Tuo metu Lietuvos moterų socialdemokračių sąjunga priėmė rezoliuciją dėl LLRA siūlymo, ragindamos nepalaikyti iniciatyvos drausti abortus. Pasak šios valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos organizacijos, abortų draudimas neskatina gimstamumo, prieštarauja Europos žmogaus teisių konvencijai ir pažeidžia moterų teises.

Lietuvos sveikatos informacijos centro duomenimis 2004 metais atlikta 10 tūkst. 644 dirbtinių abortų, o 2011 metais – 6205.

Lietuvoje nutraukti nėštumą šiuo metu leidžiama iki 12 nėštumo savaitės be papildomų sąlygų.

Europos Sąjungoje abortai draudžiami Maltoje, Airijoje ir Lenkijoje. Likusios valstybės, tarp jų ir Lietuva, abortų nedraudžia, tik nustato ribą, iki kurios jis leidžiamas. Šis terminas įvairuoja nuo 10 iki 18 savaičių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių