Premjeras: pensijų kompensavimo mechanizmas bus laiku

Premjeras Andrius Kubilius patikino, kad sumažintų pensijų kompensavimo mechanizmas Vyriausybėje bus patvirtintas laiku – kitą savaitę, iki liepos 1-osios.

„Jokių abejonių negali būti, kad kitą savaitę bus patvirtintas nutarimas dėl kompensavimo mechanizmo, kaip ir įpareigoja Vyriausybę padaryti įstatymas“, - pirmadienį sakė A.Kubilius, žurnalistų paklaustas apie Prezidentės Dalios Grybauskaitės pareikštą nuomonę, kad ji linkusi vetuoti Vyriausybės Seimui pasiūlytų finansinio konsolidavimo bei socialinio biudžeto taupymo įstatymų paketą, jeigu nebus laiku patvirtintas sumažintų pensijų kompensavimo mechanizmas.

Vyriausybė yra įsipareigojusi tokį mechanizmą patvirtinti iki šių metų liepos 1 dienos. Likus vos pusantros savaitės iki šios datos valdantieji ir ministrai dar neapsvarstė galimos kompensacijų tvarkos, nors Socialinės apsaugos ir darbo ministerija tvirtina parengusi septynis variantus, kaip derėtų spręsti šį klausimą.

Premjeras atsisakė detalizuoti, koks galėtų būti sumažintų pensijų kompensavimas ir kada jis galėtų būti pradėtas. „Nematau pagrindo, kad būtų abejojama dėl Vyriausybės prisiimtų įsipareigojimų. Bet dabar negaliu atsakyti, ką, kada ir kaip darysime“, - teigė jis.

Kai kurie politikai spėlioja, kad kompensacijos gali būti pradėtos skirti ne anksčiau kaip 2013 metais ir jos nepadengs viso pensijų sumažinimo.

A.Kubilius tik pareiškė, kad sprendžiant klausimą dėl kompensacijų „bus atsižvelgta į prieš kelis mėnesius patvirtintą Konstitucinio Teismo (KT) nutarimą“.

Balandį KT nusprendė, kad valstybė ekonominio sunkmečio sąlygomis turi teisę mažinti algas, pensijas, kitas socialines išmokas, tačiau kasmet turi įvertinti ekonomikos būklę, aiškinantis, ar dar nėra galimybių atkurti anksčiau buvusių išmokų dydžių. Be to, valstybė įpareigota esant ekonominėms galimybėms kompensuoti sunkmečiu sumažintas pensijas.

Vyriausybės parengtas pensijų kompensavimo mechanizmas dar turės būti patvirtintas Seime.

Premjeras taip pat dar kartą pabrėžė, kad šiuo metu valdantieji nesvarsto jokių mokesčių pakėlimo ar naujų įvedimo. „Jau ne kartą buvo labai aiškiai pasakyta – jokių papildomų mokesčių mes šiuo metu nesvarstome, todėl nematau pagrindo tolimesnėms diskusijoms šiuo klausimu“, - tvirtino A.Kubilius.

Tačiau jis leido suprasti, kad ateityje gali būti keliamas klausimas dėl nekilnojamojo turto ar automobilių mokesčių įvedimo. A.Kubiliaus nuomone, valstybės vadovė irgi nėra prieš nekilnojamojo turto mokesčio įvedimą, tik siūlo tai daryti gerokai vėliau. „Prezidentė pasakė aiškiai – tokie mokesčiai yra reikalingi, tik klausimas, kada juos įvesti“, - kalbėjo premjeras.


Šiame straipsnyje: kubiliusgrybauskaitėpensijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių