Premjeras: parama apkaltai neturėtų sutrukdyti koalicijos plėtros

Premjeras mano, kad būsima dviejų opozicijai priklausančių Seimo narių apkalta nesutrukdys valdantiesiems derėtis dėl koalicijos išplėtimo.

Pirmadienį Vyriausybės vadovas Andrius Kubilius, paklaustas, ar jo vadovaujamos Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Seime nariai balsuos už apkaltas parlamentarams Aleksandrui Sacharukui ir Linui Karaliui, atsakė: „Kol kas negirdėjau kitokių nuomonių frakcijoje“.

Premjeras leido suprasti, kad TS-LKD parems apkaltas A.Sacharukui ir L.Karaliui.

Antradienį parlamentarai turėtų balsuoti dėl praėjusią savaitę paskelbtos specialios komisijos, kuriai vadovavo konservatorius Kęstutis Masiulis, išvados, jog šie du opozicinei Krikščionių partijos frakcijai priklausantys Seimo nariai verti apkaltos už sistemingą plenarinių posėdžių praleidinėjimą ir balsavimo rezultatų klastojimą.. Jeigu šiam pasiūlymui bus pritarta Seime, bus kreiptasi į Konstitucinį Teismą, kuris turės pateikti išvadą, ar A.Sacharukas ir L.Karalius sulaužė priesaiką ir pažeidė Konstituciją. Jeigu tai bus konstatuota, apkaltos procesas grįš į Seimą, kur parlamentarai 85 balsais turės galimybę panaikinti abiejų prasikaltusių Seimo narių mandatus.

A.Kubilius mano, kad tokia TS-LKD pozicija apkaltų klausimu nesutrukdys valdantiesiems derėtis su kai kuriomis opozicinėmis partijomis, tarp kurių yra ir Krikščionių partija, dėl koalicijos plėtros. „Yra įvairių variantų“, - paklaustas apie derybas dėl plėtros ir jų sąsajas su pozicija dėl apkaltos, atsakė premjeras.

Paprašius patikslinti, kokie tie „įvairūs“ koalicijos plėtros variantai, A.Kubilius trumpai pakartojo: „Įvairių“.

Daugiau jis situacijos ir galimybių nekomentavo.

Valdančioji keturių centro dešinės partijų koalicija dabar formaliai nebeturi daugiau kaip pusės balsų Seime. Jos frakcijose tėra 70 Seimo narių mandatų iš 141. Todėl kalbama apie koalicijos plėtrą. Esą ją galėtų papildyti kurios nors dabartinės opozicinės partijos – Krikščionių partija, Darbo partija bei Tvarka ir teisingumas.

Kol kas neaišku, kada, kokiomis sąlygomis ir su kuria partija valdantieji galėtų sutarti dėl paramos koalicijai.


Šiame straipsnyje: kubiliuskoalicija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių